in

Поплављени делови Сиднеја, грађани се евакуишу

СИДНЕЈ –

Наређење о евакуацији издато је данас за десетине хиљада становника Сиднеја, након што су обилне падавине поплавиле неколико насеља у највећем аустралијском граду, а метеоролози упозоравају на још интензивније падавине.
Поље ниског ваздушног притиска изнад источне обале Аустралије ће током дана донети још јачу кишу, посебно у држави Нови Јужни Велс, пренео је Ројтерс.

Око 30.000 становника Новог Јужног Велса мора да се евакуише, а фрустрација је достигла врхунац у појединим сиднејским насељима, након што су поплаве потопиле домове, фарме и мостове, трећи пут ове године, додаје британска новинска агенција.

“Ово је разарајуће, у неверици смо. Већина људи се тек опоравила од претходне поплаве, наместила домове, фирме, и нажалост морамо да кажемо да се то поново дешава”, рекла је Тереза Фидели, градоначелница града Кемдена, који се налази 65 километара од пословног центра Сиднеја.

Засад није пријављен ниједан смртни случај, а званичници су апеловали на грађане да напусте домове и да заобилазе поплављене путеве.

Процена метеоролога је да би у наредна 24 сата могло да падне око 100 милиметара кише по квадратном метру, на потезу дугачком 300 километара у Новом Јужном Велсу, од Њукасла до југа Сиднеја. Више од 200 милиметара кише је пало у бројним областима, а негде је пало и до 350 милиметара.