in

Породици из Сомбора са бебом прва државна помоћ за стан

За недавно основану државну Комисија за доделу новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета, ово је прво позитивно решење, наводи се у саопштењу.

Помоћ се додељује у оквиру мере помоћи за мајке које су добиле дете после 1. јануара ове године, а износ помоћи је до 20.000 евра.

Министар финансија Синиша Мали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, изразили су задовољство што је држава још једном показала да је способна да помогне онима којима је помоћ најпотребнија и што помаже грађанима у решавању важних животних питања.

Кисић, која председава овом владином комисијом, истакла је да је срећна што је донета прва позитивна одлука.

Она је истакла да је решавање стамбеног питања једна од најважнијих ствари у животу.

„Поносна сам што смо овим средствима помогли решавање стамбеног питања младе мајке из Сомбора и њеног тромесечног сина и надам се да ће у свом новом дому, стамбеном објекту од 96 квадрата, ова трочлана породица остварити све своје снове и имати леп живот испуњен осмесима, љубављу, топлином“, рекла је она.

Додала је како је Србија овим програмом показала да брине о својим грађанима и да свакодневно ради на стварању услова за њихов што квалитетнији живот.

Кисић је позвала све жене које су и које ће у овој, и у наредним годинама, постати мајке, а које немају решено стамбено питање, да искористе право које им држава гарантује.

Мали је подсетио да је процедура утврђена уредбом Владе Републике Србије, а да право на ову новчану помоћ државе имају мајке.

Оне новац могу да искористе за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана.

Додао је да право на помоћ државе може да оствари мајка под условом да први пут стиче кућу или стан на територији Србије.

„Драго ми је што држава једним делом може да допринесе породицама у срећним тренуцима добијања детета. Помоћ се односи на мајке чије је дете рођено после 1. јануара, без обзира које је по реду рођења“, рекао је он.

Додао је да се максимално може доделити 20.000 евра, а потребно је да су укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, нижи од две просечне нето зараде у Србији.

Мали је рекао да држава у буџету има довољно средстава да исплати помоћ свима којима она буде одобрена.

Додао је да су јавне финансије у потпуности стабилне и да се сва обећања испуњавају „у дан и динар“.

„У буџету мора бити новца за децу, за породицу, за повећање наталитета, јер без деце нема ни будућности“, поручио је он.

Мали је истакао да упркос несигурности и кризи која влада у целом свету Србија показује да је ту за грађане.

Навео је да је држава од 1. јануара повећала издвајања за прво дете на 300.000 динара.

„Издвајања за децу и повећање наталитета нису трошак већ инвестиција. Деце треба да се рађа што више и надам се да ћемо кроз ове мере потрошити много новца јер ће то значити да се родили много беба“, поручио је Мали.