in

Посета Карен Донфрид Београду дипломатска офанзива САД

„Ставови су познати, још је бивши амерички председник (Доналд) Трамп у писму честитки говорио о узајамном признању. То је усвојено као део наратива које користе САД и то је једна од ствари са којом се слажемо да се не слажемо“, поручила је Грубјешић.

Она је истакла да Србији узајамно признање није прихватљиво, јер је, додаје, наша земља суверена држава, чланица УН-а и „нема потребе било ко да нас признаје“.

„С друге стране Србија не признаје самопроглашену независност Косова, а тај амерички став тешко да ће се мењати“, додала је Грубјешић, која очекује унапређење српско-америчких односа.

Она је поручила да је Србији јако важно да са САД развије што боље односе, па и стратешку сарадњу.

„Заинтересованост ове администрације за регион Западног Балкана и Србију је много већи него што је то имала претходна администрација. То, рекли би познаваоци, има и добрих и лоших страна, али је рат у Украјини променио много тога у свету. Самим тим и заинтересованост САД за регион који се потенцијално посматра као могућа тачка дестабилизације је порасла“, наводи Грубјешић и додаје да се ради на томе да читав регион убрза своје европске и евроатлантске путање.

Она напомиње да је помоћ САД Србији на европском путу драгоцена и да ће један од тема на састанку бити енергетска диверсификација.

„То је тема која је била тачка у Вашингтонском споразуму, нешто на шта смо се обавезали и на чему радимо. Не иде лако, а није ни јефтино. Добра ствар је да ЕУ финансира гасни интерконектор између Србије и Бугарске, што ће нам надам се у годинама пред нама омогућити и снабдевање гасом из других извора“, каже Грубјешић.