in

Poslanici Srpske liste verifikovali mandate i napustili skupštinu

Poslanici Srpske liste verifikovali mandate i napustili skupštinu

Kako je saopštila Srpska lista, tom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama…”, kažu u Srpskoj listi.

Naglašavaju da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije, kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.

“Naš cilj je da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima”, poručuju iz Srpske liste.

Sprečili da mandati dođu u ruke Kurtija i kolaboracionista

Jedan od devet poslanika Srpske liste koji su danas tehnički verifikovali mandate u kosovskoj skupštini, pa napustili sednicu, Milan Joksimović, rekao je da su oni time sprečili opasan i antisrpski plan Aljbina Kurtija, da uz pomoć njemu lojalnih “kvazi Srba”, u skupštini pokrene postupak promene tzv. ustava, s ciljem ukidanja zagarantovanih prava Srbima na KiM.

“Jedini cij našeg današnjeg poteza jeste da sprečimo da mandati namenjeni Srbima dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro”, rekao je Joksimović na konferenciji za novinare u Gračanici.

Iz Srpske liste su naveli da ova odluka ni na koji način neće zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije, kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.

Inače, novi poslanici su Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković, koji je na poslednjim izborima nastupio kao kandidat GI SPO.

Oni su, pošto su položili zakletvu, napustili sednicu.

Oni su u skupštini zamenili Igora Simića, Slavka Simića, Miljanu Nikolić, Zorana Mojsilovića, Vericu Ćeranić, Branislava Nikolića, Miloša Perovića, Ljubinka Karadžića, Jasminu Dedić i Draganu Antonijević.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /