in

Postavljeni pametni reciklomati na više lokacija u gradu (AUDIO)

NOVI SAD –

U okviru projekta „Novi Sad pametno reciklira“ na 5 lokacija u gradu, počeli su sa radom aparati za prikupljanje ambalažnog otpada „Reciklomati“. Postavljanjem pametnih reciklomata građanima se pruža mogućnost da učestvuju u primarnoj selekciji otpada i daju svoj doprinos očuvanju životne sredine u Novom Sadu.

audio icon

pametni, reciklomat, novi, sad2

Reciklomat je pametna mašina za prikupljanje ambalaža, koja ima mogućnost prepoznavanja otpada. Služi za prikupljanje PET ambalaža i limenki, a na svakom aparatu nalazi se QR kod preko koga korisnik dobija informaciju o popunjenosti aparata. Postavljanjem reciklomata, kompanija „Sekopak“ kao operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, nastavlja uspešnu saradnju sa gradskim komunalnim preduzećima i Upravom za zaštitu životne sredine, kaže direktorica te kompanije Violeta Belanović Kokir.

Gradske službe i institucije uključile su se u akciju podizanja svesti među građanima o značaju recikliranja ambalažnog otpada. Građani će putem aplikacije sakupljati bodove preko kojih mogu da očekuju brojne pogodnosti, izjavila je članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović.

Reciklomati se nalaze na Beogradskom keju, kod glavnog ulaza na Štrand, ispred Skupštine grada, u Kineskoj četvrti kod „Fabrike“ kao i centru grada kod „Apolo“ centra.

pametni, reciklomat, novi, sad1Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /