in

Потписани протоколи о сарадњи са Сао Томе и Принципе

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић и министарка спољних послова, сарадње и дијаспоре Сао Томе и Принсипе Едит Тен Жуа потписали су Заједничку изјаву два министарства спољних послова о спремности да се унапреди сарадња у области образовања, док је министарка Тен Жуа са државним секретаром у Министарству здравља Александром Стефоским потписала Писмо о намерама између два министарства о сарадњи у области здравства и медицинских наука.

Старовић је на заједничкој конференцији за медије, након потписивања протокола, казао да се тим протоколом обавезују да наставе и, како оцењује, до сада успешну сарадњу на плану образовања који се реализује кроз програм “Свет у Србији”.

“У актуелној школској години имамо задовољство да смо угостили три студента из Демократске Републике Сао Томе и Принсипе. Наша је жеља да се та сарадња настави, продуби и желимо да видимо још више студената из нама пријатељске земље у Београду”, казао је Старовић.

Додао је да тим протоколом желе и да охрабре друге универзитете у две државе на једну свеобухватнију сарадњу у овој области што је, како каже, у интересу две државе и два народа.

Оценио је да се потписивањем овог протокола заокружује успешна посета делегације Сао Томе и Принсипе Србији.

Подсетио је да су претходних дана реализовани веома важни и садржајни сусрети током којих је дефинисана и помоћ коју ће Србија упутити тој нама пријатељској држави афричког континента.

Министарка Тен Жуа сматра да су ови меморандуми веома важни и да ће се сложити са другим споразумима потписаним током посете.

Такође, сматра, да ће значити и за сарадњу две земље, али и да се билатерални односи две земље свакодневно побољшавају у сектору пољопривреде.

“Срећни смо и због потписаног Уговора о безвизном режиму, наша кооперација са Србијом је јако динамична и имамо договор да наставимо сарадњу у другим секторима”, казала је Тен Жуа.