in

Povećan UV indeks poslednjih dana, dermatolozi pozivaju na oprez

Stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na čijem sajtu se već 20 godina objavljuju podaci o UV indeksu, podsećaju na to da su sve vrednosti iznad 3 signal osobama sa osetljivom kožom da moraju da budu na oprezu. Te vrednosti u Novom Sadu poslednjih nekoliko dana neznatno su više.

“Ovih dana je izmerena vrednost UV indeksa oko podneva bila 5, što je u proseku za ovo doba godine, nije povišena. Imamo subjektivan osećaj da je veće zato što imamo lepe dane, nema oblaka”, rekla je prof dr. Zorica Podraščanin.

Činjenica da je napolju oblačno, ili kišovito, ne treba da nas zavara, jer vrednosti UV indeksa mogu i tada da budu povišene.

“Ovih dana bezbedno je biti na otvorenom ako nemate zaista osetljivu kožu, a ako imate, onda ne bi trebalo da boravite više od pola sata na suncu oko podneva, jer je tada najveći intenzitet UV zračenja”, dodala je dr Podraščanin.

Upravo tada mogu da se jave i razne reakcije i negativne posledice po kožu, poput fleka, pega, crvenila, opekotina, što nije samo estetski problem, već često može da dovede i do raka kože. Faktor rizika imaju osobe sa većim brojem mladeža.

“Svako ko ima preko 50 mladeža na telu u rizičnoj je grupi. Takođe, to su i osobe koje su svelte boje kože, kose, svetlih očiju, zatim, genetika igra veliki uticaj”, rekla je dermatolog dr Tanja Paunović.

To ne znači da treba da budemo zatvoreni “pod staklenim zvonom” i da se uopšte ne krećemo, već moramo strogo da vodimo računa o zaštiti.

Za planinare-rekreativce važna je informacija da postoje i specijalizovana odela sa zaštitnim faktorom, što znači da ako je faktor 30, to znači da u toj odeći možete biti 30 puta duže na otvorenom, nego bez te garderobe. Za delove tela koji vam nisu prekriveni, obavezno koristite kreme kupljene u apoteci, sa faktorom iznad 30.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /