in

Права деце правно регулисана, али још нису на задовољавајућем нивоу

НОВИ САД –

Данас је Међународни дан детета, установљен да би се указало на дечија права и њихову угроженост. У Србији постоје правни акти који уређују ту област, али дечија права ипак нису на задовољавајућем нивоу и због тога их треба унапредити, речено је на конференцији „Одговорност у заштити права детета“, коју је је организовала канцеларија покрајинског омбудсмана.

audio icon

Конференција је организована поводом Међународног дана детета који се сваког првог јуна обележава у већини држава света.

игралисте, деца, пењалица

Према конвенцији ,,О правима детета“ Уједињених нација од 1989. године, држава има одговорност да деци обезбеди срећно одрастање, каже покрајински заштитник грађана Зоран Павловић.

Он објашнава да није потребно оснивати нове институције које се баве заштитом права деце, већ јачати постојеће. Такође, од велике је важности доношење закона о правима детета, истиче Павловић.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић каже да је неопходно и оснаживање породице као најважније друштвене институције из које све потиче.

Деца која одрастају у такозваним нездравим породичним односима, углавном су у опасности да једног дана постану делинквенти и зато је битно да држава даје много већу подршку породици као основној ћелији друштва.