in

Prečistač otpadne vode “AIK Žibel Bačka Topola” štiti Krivaju od zagađenja

Prečistač otpadne vode “AIK Žibel Bačka Topola” štiti Krivaju od zagađenja

Fabrika “AIK Žibel Bačka Topola” jedina je u Srbiji koja prerađuje klanični otpad i od njega pravi komponente hrane za kućne ljubimce.

“Ova kafilerija sa 110 mesta u Srbiji sakuplja animalni otpad, pokriva sve klanice mesne industrije i živinarstva i mesnih industrija i sve prerade”, istakao je Željko Stanić, direktor “AIK Žibel Bačka Topola”.

“AIK Žibel Bačka Topola” izgradio je sekundarno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje nastaju u proizvodnom procesu ove fabrike.

“Čišćenje Vojvodine i čišćenje Srbije ne podrazumeva samo ogromne javne investicije u te procese već takođe podrazumeva akciju pojedinaca i kompanija kao što je “AIK Žibel Bačka Topola”, poručio je Žarko Petrović iz Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji.

1

Izgradnju prečistača, u koji je AIK Žibel Bačka Topola” investirao sopstvena sredstva, podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine, a u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji” donacije su pristigle i iz Programa UN za razvoj te od Vlada Švedske i Švajcarske.

“Švajcarska planira da utroši oko 30 miliona švajcarskih franaka za ove projekte, kao što je ovaj u Bačkoj Topoli ili kao što su drugi projekti vezani za biodiverzitet, dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju”, rekao je Ričard Koli iz ambasade Švajcarske u Srbiji.

Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine i klimatske promene Delegacije EU u Srbiji ukazao je i na druge prednosti koje donosi postrojenje za preradu otpadnih voda.

“Još jedan rezultat koji smo videli ovde odnosi na otpadni mulj koji nastaje nakon prečišćavanja otpadnih voda i koji može da se koristi u poljoprivredi kao đubrivo, što znači da se radi o pravom primeru cirkularne ekonomije”, rekao je Antoan Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji.

13

Očigledna je razlika između otpadne vode koju ispušta “AIK Žibel Bačka Topola” pre i posle tretmana na prečistaču nakon čega, prema tvrdnjama nadležnih, zadovoljava sve propise Evropske unije, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja obližnje reke Krivaje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /