in

Предлог Европске уније: Валидности вакцине на девет месеци

Европска комисија ће предложити да земље чланице наставе да примају све путнике који су имунизовани вакцинама које је одобрила ЕУ.

Такође позива земље да се поново отворе од 10. јануара за све оне који су добили вакцине које је одобрила Светска здравствена организација.

Предложене измене, такође, уводе ново временско ограничење за валидност вакцинације против ковида, што сугерише да ће бустер дозе бити потребне након периода од девет месеци.

Очекује се да ће предлози, који се односе на путовања изван ЕУ, бити објављени касније данас.

Владе земаља чланица ЕУ траже да блок изједначи разлике у правилима како би се олакшала путовања, након што су владе заузеле различите приступе према дужини важења вакцине и бустер дозама.

Будући да број случајева наставља да расте широм Европе, Европска комисија планира да од 1. марта укине своју белу листу земаља из којих су дозвољени сви путници без обзира на статус вакцинације.

Од тог датума, вакцинисани и путници који су прележали вирус, могу са ЕУ дигиталним ковид сертификатом или еквивалентном пропусницом да уђу у блок.

Ревидирана правила би, такође, омогућила путовање у ЕУ за децу између 6 и 17 година која су имала негативан PCR тест пре поласка чак и ако нису вакцинисана.

Земље ЕУ могле би да захтевају додатно тестирање након доласка, као и карантин или самоизолацију.

Предлози ће сада ићи пред државе чланице на одобрење.

Као додатан вид заштите, доказ о негативном PCR тесту би био потребан за све путнике који су вакцинисани вакцином коју је одобрила СЗО, али коју није одобрио европски регулатор за лекове, као и за оне који су се опоравили од короне, судећи према предлозима.

Њујоршка агенција наводи да индустрија путовања помно прати планове европског блока.

Након подизања капацитета у периоду од јуна до октобра, европске авио-компаније су поново почеле да бележе лошије резултате.

Број седишта која се нуди на летовима у Аустрији је ове недеље за 39 одсто испод нивоа из 2019. године, што је пад од три процентна поена у односу на почетак новембра, на основу података сајта ОАГ за праћење летова.

Сличан пад се догодио и у Француској и Немачкој.

„Лошије пословање ће вероватно потрајати до Божића и могло би да утиче на планирање одмора за лето 2022. године“, изјавио је извршни директор ирске авио-компаније „Рајанер“ Мајкл О’Лири у једном интервјуу.