in

Председник: Говоре о угрожености, а једини циљ им је Север; Не лаки разговор са сенаторима

Вучић је, у изјави новинарима, казао да је изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку,са којим се састао јуче, пренео да је забринут због претњи, непоштовања Бриселског споразума, односно непостојања жеље да се испуни оно што је договорено, али и због заузимања електропривредних постројења, те и насилног понашања у вези таблица.

„Моја молба Приштини и ЕУ је да поведу рачуна о онима који сваког дана говоре о својој угрожености, а једино што им је циљ је напад на Србе, додатни притисак на Србе и даље акције пре свега на северу Косова. Молимо их да то не чине. То је важно за стабилност региона, за све наше људе, како Србе, тако и Албанце да сачувамо мир“, истакао је он.

Не лаки разговор са сенаторима, поновио став Србије

Председник Вучић изјавио је данас да је са америчким сенаторима, са којима се састао пре пар дана, имао не лаке разговоре, те да је поновио став наше земље по питању украјинске кризе, заузете у закључцима Савета за националну безбедност.

„Чини ми се да смо кроз разговор са сенаторима покренули важне теме из билатералних односа. Имали смо добар разговор који продубљује нашу сарадњу“, рекао је Вучић новинарима, након што је уручио Орден председнику Евроџаста Ладиславу Харману.

Пренео је да је са сенаторима разговарао о темема које, каже, нису ни лаке ни једноставне за нас – о Украјини, односу Запада према Русији, позиционирању Србије.

„Ја сам поновио ставове Србије који су заузети у закључцима Савета за националну безбедност, које је влада усвојила“, рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће Србија наштавити даљу сарадњу по свим кључним питањима и даље унапређење односа са САД.

Вучић: Само ја знам ко ће бити мандатар

Председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић истакао је данас да само он зна ко ће бити мандатар за састав нове владе Србије и поручио да на одлуку ко ће то бити неће утицати било које амбасаде или страни центри моћи.

Вучић је,тако одговорио на питање ко ће формирати владу и вести о тиме да трпи притиске са запада и истока ко треба да формира владу, и додао да сваког дана гледа ко сме да буде министар, ко не сме.

„Неки који су ми псовали мајку говоре да је запад већ одредио ко ће бити мандатар и министри, а у неким другим медијима читам да Москва одређује. Само се питам да ли је реално да тако нешто причају. Нити ме ко шта пита, нити је ко шта рекао. Само ја знам ко ће да буде мандатар. Не постоји ниједан човек у земљи који мисли да зна ко је мандатар“, објаснио је он.

Вучић је казао да има обавезу да саслуша све друге парламентарне странке, па да види њихове предлоге.

Додао је да није немогуће да на основу тога промени свој став, али свакако неће доносити одлуке под притиском амбасада или центара моћи.

Нагласио је да је најважније наслеђе које оставља је то да Србија самостално одлучује, да нам се никада више не догоди 2008. када су западни амбасадори и један домаћи тајкун састављали владу и разорили Србију.

„Верујем да ћемо имати довољно снаге да сачувамо политичку независност да бисмо могли ићи напред“, истакао је он.

Србија плаћа велику цену због неувођења санкција Русији

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија плаћа велику цену због своје политике везано за санкције Русији и нагласио да ће Србија наставити да се придржава принципа који се други не држе.

„Понекад би у политици, посебно у међународној, било добро, а најбоље би било да се то чини увек, да се поштују принципи, морал и међународно право, онако како се понаша Србија“,поручио је он.

Вучић: Неки не могу да разумеју да људи имају свој мозак…

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је посебно поносан када неко попут Микија Манојковића, од којег, каже, вероватно немамо већег живог глумца, изнесе похвале на његов рачун, и који је онима који воде хајку против њега и свих који бране свој начин размишљања, набоље одговорио тако што је рекао да има право да изнесе свој став.

„Не знам имамо ли већег живог глумца од њега, вероватно не. Поносан сам што је тај човек говорио слободно, из своје главе, и што нисте могли ни непристојним, по мало медијски безобзирним приступом променити став“, рекао је Вучић коментаришући то што га је недавно глумац Мики Манојловић упоредио са бившим председником Француске Шарлом Де Голом.

Вучић је рекао да он није велики лидер, нити је то за себе икада мислио, већ је само увек штитио интересе Србије и грчевито се борио за интересе земље.

„Не можете да разумете колико енергије, припреме целог мог тима захтева сусрет са америчким сенаторима… То је за вас, медије, како се каже, само покривалица, слика и саопштење. А, шта је иза те покривалице и саопштења, колико напорних сати рада, борбе да се изборите за своју земљу, за повољнију позицију, за паво на став своје земље… То мало кога интересује“, рекао је Вучић.

Зато је, каже, посебно поносан када неко попут Манојловића има речи хвале за њега.

„Њему бескрајно хвала на храбрости, јер је знао с чим ће бити суочен. А, онима који воде хајку, он је набоље одговорио тиме што је рекао да има право да изнесе свој став. Није добио ништа, сем ‘хвала’ после пар дана“, нагласио је Вучић.

Додао је да појединци полазе од себе, па не могу да разумеју да неки људи имају свој мозак, свој начин размишљања и да смеју и дају себи за право да мисле другачије од оних којима се чини да имају право на јединствену истину, и то, каже, без обзира што их избори „кардинално демантују“.

„Наставиће да живе у уским кружоцима, не поштујући начела демократије. А, Манојловићу хвала, то је мени, лично, велики подстрек и пружа огормну снагу и енергију да наставим са важним ставрима у наредном периоду“, рекао је Вучић.

Вучић је на питање за став Србије према украјинској кризи и цену коју плаћа Србија, односно писање појединих медија да Србија припрема увођење санкција Русији, рекао да не жели да коментарише новинске написе.

„Понекад човек може да буде очајан када гледа новине различитих страна, где видите потпуну необјективност, навијачку острашћеност, на једној према руској страни, а на другој антируску острашћеност. Када читате питате се да ли је могуће да људи који живе у Србији имају нешто што је важније, а то су позиција и интереси Србије“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу што у Србији не постоје антиукрајинска ни антируска хистерија, што не дозвољамо да неко уништи споменик украјинском песнику Тарасу Севченку у Новом Саду, што су неки покушали, али ни дело Достојевског, Толстоја, Гогоља.

„То су ствари због којих сам поносан. Код нас долазе Украјинци и Руси. Врло је чудно да је добар део оних који долазе из Москве оријентисан против Владимира Путина, а добар део оних који долазе из Украјине против њиховог руководства. За нас је то неважно, већ само да будемо добри домаћини и обезбедимо све како то налажу међународни акти“, додао је .

Вучић је приметио и да у Србији, како је рекао, постоји много њих који све знају боље од државног руководства – и када и да ли ћемо уводити санкције.

Подсетио је да су неки кандидати на прошлим изборима говорили да ће санкције против Русије бити уведене 4.априла, одмах после избора.

„Не сећам се да је било ко уводио санкције. Лагали су по ко зна који пут. Али некога баш брига што може да обмањује јавност сваки дан јер одговорности нема, а неко мора да има одговорност“, поручио је он.

Вучић је указао да је Србија једина земља у Европи која није увела ниједну рестриктивну меру против Русије.

„Да ли такав став нама доноси проблеме? Нема никакве сумње, и то много проблема у различитим сферама од финансијских инвестиција до многих других. Нема никакве сумње да веома високу цену плаћамо“, истакао је он.

О резолуцији ЕП: Благо њима ако немају паметнија посла

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на питање новинара Н1 да ли је упознат са садржајем најављене резолуције Европског парламента у којој ће тражити да се Србија усклади са спољном политиком Уније и уведе санкције Русији, да је видео тај документ и поручио да се слободни људи и земље не доносе одлуке на основу ултиматума.

„Видео сам резолуцију ЕП видео и благо њима ако немају паметнија посла него да шаљу Србији писма шта би и како требало да чинимо са притисцима и претњама према Србију. Стварно им честитам и надамо сам се да имају паметнија посла. Ми њих веома поштујемо и страшно су нам важни, али много су нам важнији грађани Србије и парламент Србије. Тако да примићемо у знању све то што говоре“, рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара како види изјаву Александра Вулина да је резулуција ЕП најобољи начин да Србија схвати да јој место није у ЕУ, и питање да ли верује да питање санкција неће бити постављено Србији као ултиматум.

Додао је да смо од њих у ЕП чули разне паметне ствари, али и глупости, али да се Србија увек руководила својим интересима.

Водили смо рачуна о својој земљи, а тако ћемо и у будућности, поручио је Вучић.

„Ако немају паметнија посла, пошто не могу да се иживљавају на Москви па би мало да се иживлујавају на Беогарду – честитам им на томе. Они нека раде свој посао, а ми ћемо да раидмо свој“, поручио је Вучић.

Када је реч о питању када ће Србији да стигне ултиматум, каже да се разних ултиматума наслуша на Н1, али да смо преживели.

„Слободан човек и земљл не одлучују се према ултиматумима које неко поставља и сили коју неко представља већ шта штити и чувамо своју земљу и свој народ. Постављање улатиматуме не иде то тако лако и једноставно. У крајњој линији ако би се тако нешто догодило ми бисмо упознали народ и ништа не бисмо крили од народа што се тиче нашег опредељања, оно је јасно исказано кроз закључке Савета за нацинану безбедност и од тада се није мењало упркос штампи домаћој и иностраној“, нагласио је Вучић.

Светски сукоб, дуго ће трајати, последице по цео свет

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да, у тренутној ситуацији, када у светском сукоби једна страна жели да порази другу, сукоб који је светски, може да траје веома дуго, а то значи да ће цела Европа и цео свет осетити последице, кроз инфлацију јер расте цена гаса, нафте, прехрамбених производа

Вучић је, тако одговорио на питање како Србија може да изађе из ратне психозе раста цене гаса, животних намирница која је захватила целу Европу, и констатовао да се ради о проблему који није локални, регионални, већ светски сукоб.

„То је светски сукоб Руске федерације и НАТО-а, запада, као и Украјине која страда, а да тешко можете да јој пронађете кривицу“, истакао је он додајући да се ради о светском сукобу у којем једна страна жели да победи другу, што показује да не желе крај сукоба.

Вучић је подсетио да је све везано за цене енергената, како жетва, и све друге пољоприбвредне радње, а све то је везано за цену нафте, ђубрива, што доноси раст цене финалних производа.

Пренео је да је формирана посебна група за преговоре са Русима око гаса. Такође, указује, ради се на даљој изградњи складишта за нафту, дизел.

„Све што напунимо није довољно, морамо да уложимо стотине милиона у нова складишта. Било је проблема у овој зими, али смо изгурали без да грађани виде те проблеме“, додао је он.

Рекао да неће бити једноставно, и да цео свет ни о чему другом не говори.

Другачији би био извештај Фридом хауса да смо увели санкције

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је извештај Фридом хауса још једна од карика у ланцу притисака на слободне и суштински демократске земље и да просто не може да верује шта је у том извештају написано о Србији и да би било потпуно другачије да је Србија увела санкције Русији.

Вучић је тако одговорио на питање новинара шта мисли о том извештају у коме је оцењено да је Србија назадовала у демократским реформама и на питање да ли се слаже са премијером Аном Брнабић која је рекла да је та одлука срамна.

„Што се тиче извештаја, не играм се да кажем да је тамо власник Сорош и слично. Али, јесте ли прочитали шта тамо пише? Кажу да пада демократија јер је Вучић у предвечерје изборне кампање позвао опозиционе лидере и окренуо једне против других, јер је једнима дао нешто од изборних услова, а другима није“, навео је Вучић.

Замислите те злочинце из СНС, они су прихватили део зелене агенде и хтели да се представе као некога ко ће да решава еколоошке пробелме у Србији, констатовао је иронично председник.

Каже да као да је писао тај известај неки неписмени нижи чиновник из коалиције Морамо, а не неко озбиљан ко се бави стањем људских права.

„Да смо увели санкције Русији, били би најбоља демократија на свету, скочили би за 713 места иако нема толико држава. Нашли би начин да нас прогласе за чудо света од којих треба сви да уче.

Био би вандрени извештај Фридом хауса. Ипак, знају људи да је то једна од карика у ланцу притисака на слободне и суштински дмеократске земље“, навео је Вучић.

На питање поводом данашње доделе ордена е председнику Еуроџаста Ладиславу Хамрану да ли сматра да би српска полиција могла да ухвати и Беливуков клан да није било помоћи споља, Вучић је рекао да Србија већ дуго има добре односе са Јуроџастом, али да оредени никакве везе немају са акцијом хапшења групе Шарић.

„Што се тиче акција против клана Беливук, Еворпљани никакве везе са тим нису имали осим једне стране службе која нам је помагала, али то није имало везе са Јуро џастом, која је помагала у отварању дела телефона и то чак се не користи посебно ,али то питајте специјалног тужиоца, као посебан доказни материјал, већ само као сазнање. Што се тиче акције око хапшења клана Шарић – да, они су имали велику и значајну улогу у свему томе. Што је потпуно нормалано и разумљиво“, рекао је Вучић.

Истакао је да по питању клана Беливук да је све урадила полиција Србије и БИА.