in

Predsednik: Najmanje dve zapadne službe radile na sprečavanju iskopavanja litujuma

Predsednik: Najmanje dve zapadne službe radile na sprečavanju iskopavanja litujuma

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara N1 zašto neće da kaže koje su to strane službe sprečile da Srbija postane vodeća zemlja u iskopavanju litijuma.

“Ne mogu da vam govorim mnogo drugih stvari, jer ne želim da ugrozim poziciju Srbije. Moja reč nije neobavezujuća, moja reč, osim što nameće obaveze, nameće i ogromnu odgovornost i ne želim da Srbiji nametnem teret dodatnog sukobljavanja sa onima koji su od nje mnogostruko snažniji. Ovako je dovoljno da mi znamo šta su radili”, rekao je Vučić i dodao da su to radile najmanje dve zapadne službe.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da Srbija zakasni jer, kako kaže, da je na vreme počela mogao je da se otvori rudnik 2026. godine.

“Imali bismo strahovitu prednost u odnosu na sve druge. Ovako mi tu prednost tog tipa više nemamo. Nadam se samo da nećemo izgubiti svaku vrstu prednosti koju bismo mogli da imamo u odnosu na druge u regionu. Ja znam i mnogo drugih stvari ko šta radi protiv Srbije o čemu nikada ne govorim. Sa različitih strana sveta. Zato što bi svaka moja reč značila ulazak u ono što želim da izbegnem po svaku cenu. Želim da sačuvamo i stabilnost i mir u zemlji da se što manje prepiremo i svađamo sa bilo kim u svetu. Ne samo sa jačima”, rekao je Vučić.

Primetio i je, kako je rekao, i jezivu kampanji koja je postojala u Bosni i Hercegovini koja je dodatno organizovana uz podršku nekih drugih službi oko tobož pripadnika Vojske Srbije tamo sve dok im nisu rekli da je to u skladu sa procedurama.

“Ta dva dana, to je bila najprljavija kampanja protiv Srbije. Bukvalno širenje mržnje”, rekao je Vučić i primetio da Srbiju žele da predstave kao militaristički nastrojenu i koja želi da osvaja po regionu.

“Ne, ne želimo. Jedino želimo da ono što imamo u Srbiji, da to pripada Srbiji. I sad je velika borba za nas, zato što bi svi hteli našu sirovinu. Možete da napravite fabriku baterija, katoda, pa onda izvezite. Ne možete da izvezete sirovinu. I zato ćemo biti pod dodatnim udarima. To vam je kao kad iz Ugande uzimaju kafu, Uganda dobije jednu osminu ukupnih parija koja je dala svu kafu…”, rekao je Vučić.

 

Svakome ko prati šta radi Srbija je jasno da nismo ničiji pioni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svakome ko prati šta radi Srbija jasno da naša zemlja nije ničiji pion, ni američki, ni ruski, niti bilo koga drugog.

On je tako odgovorio na pitanje novinara posle obilaska mesta Rudno da prokomentariše navode bivšeg američkog i NATO generala Veslija Klarka da je Srbija ruski pion na Balkanu i da Vučić želi da stvori Veliku Srbiju.

“Moja poruka gospodinu Klarku je – svako ko prati šta radi Srbija, jasno mu je da mi nismo ničiji pioni. Ali kako nismo ruski, tako nismo ni američki. I nikada nećemo biti. Niti bilo čiji drugi. Ovde živi slobodarski narod, koji je uvek poštovao, više od svega cenio i ginuo za svoju slobodu. Jer je znao da nema preče stvari od slobode. Sloboda je od svih stvari najpreča. I to bi bilo dobro, da je tu lekciju još i 1999. savladao… Srbija neće da služi nikome. I ni jednoj velikoj sili. Srbija će da služi samo svom narodu”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, Vesli Klark je ostavio svoj “neizbrisiv” trag na Balkanu, koji nisu bili ni putevi ni pruge, već, kako je istakao, ubijanje srpskog naroda i dece tokom agresije 1999. godine.

Vučić je dodao da se on uvek direktno obraća i da nema portparola i naveo da bi, da mu je ideja da stvara Veliku Srbiju, on to jasno rekao.

“Meni je drago da oni uživaju u napadima na Srbiju, to znači da smo osnažili i ojačali. I da pri tome moraju da se služe neistinama, jer to vam je dodatni dokaz da su prilično nemoćni u svojoj mržnji i lošem odnosu prema našoj zemlji”, ocenio je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je kazao kako je NATO bombardovanje 1999. bila intervencija da se spreči etničko čišćenje Albanaca na Kosovu i Metohiji, Vučić je odgovorio da je Bajden rekao ono što je zvanična interpretacija svih zapadnih sila koje su učestvovale u agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

“Nisam ja čovek koji bi po tom pitanju i po bilo kojem drugom pitanju mogao tim velikanima da držim lekcije, ali imam jedno pitanje – koje je više oblik društvene svesti, moral. A dobro ako ste tad sprečavali etničko čišćenje, iživljavajući se na jednoj maloj zemlji, nad jednim malim narodom, vas 19, velikih, moćnih i jakih, pa kako isto tako vam ne pada na pamet da se iživljavate i da uđete odmah da napadnete Rusiju kad je ušla na teritoriju suverene međunarodno priznate Ukrajine, pa da ih uništite i da sprečite osvajanje teritorije, sve to što o njima govorite”, rekao je Vučić.

On je upitao kako to kad Rusija upadne u Ukrajinu zapadne sile kažu da je to agresija, a kad oni upadnu na teritoriju Srbije, onda to za njih nije agresija, nego je spasavanje.

“Čega? Koga? Ali dobro, to su istorijska pitanja, nama su potrebni dobri odnosi sa svima. Gradićemo ih i sa Amerikancima i sa Rusima. Osim što ih molim da jednu malu lekciju o Srbima i Srbiji nauče, to je da slobodu volimo više od svega i da ne želimo da budemo ponizni i da se dodvoravamo bilo kome”, zaključio je Vučić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /