in

Predsednik: Privilegija što sam sa Meloni obišao Vinitaly, Italija vidi Srbiju kao važnog prijatelja

Predsednik: Privilegija što sam sa Meloni obišao Vinitaly, Italija vidi Srbiju kao važnog prijatelja

“Privilegija mi je i čast što sam sa Meloni i Edijem Ramom obišao Vinitaly”, naveo je predsednik na Instagram nalogu budućnostsrbijeav i naglasio da Srbija i region Balkana mogu da se ponose vinskom industrijom.

“Zato je veoma važno što su naša vina danas predstavljena na jednom od najvećih sajmova vina u Evropi”, naveo je predsednik.

Dodao je da je Srbija zahvalna Italiji na podršci na evropskom putu.

“Nastavljamo da jačamo našu saradnju u mnogim oblastima i sa radošću očekujemo da uzvratimo gostoprimstvo premijerki Meloni i njenom timu u Beogradu”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije sastao se sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na Sajmu vina u Veroni.

Vučić boravi u Veroni zajedno sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim povodom Međunarodnog sajma vina Vinitali 2023 na kojem se predstavljaju i brojni izlagači iz zemlja članica incijative Otvoreni Balkan.

“Koliko je važan sajam vina govori i to što je cela vlada Italije ovde”

Predsednik je izjavio da o tome koliko je važan sajam vina u Veroni govori podatak da je na njemu prisutna cela italijanska vlada.

On je novinarima prilikom obilaska štandova, rekao da oni znaju koliko to znači.

“Industrija vina samo u regiji Veneto je 50 ili 60 puta veća nego u Srbiji. To govori o potencijalu Srbije ako budemo rasli. Cela vlada je došla u Veronu da pokažu koliko je važan sajam. Neki kod nas se na neukusan način šale, a ovo je biznis, ekonomija, poljoprivreda, politički ugled. Sve je to sabrano ovde”, rekao je Vučić i dodao da je to najveći sajam.

On je najavio da će nakon ovog sajma interesovanje stranih proizvođača porasti za sajam u Srbiji.

“Bićemo možda i duplo snažniji i moći ćemo mnogo francuskih i drugih proizvođača da dovedemo, da dobijemo reklamu za srpska vina”, rekao je on.

“Zahvalan sam Meloni jer je spremna da nas sasluša”

Vučić je izjavio da je veoma zahvalan italijanskoj premijerki jer je uvek spremna da sasluša stavove Srbije, i kada su u suprotnosti sa stavovima njene vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara kako se podrška Italije Srbiji na evropskom putu uklapa sa neuvođenjem sankcija Rusiji i nesporazumima u pregovaračkim procesima sa Prištinom, Vučić je odgovorio: “Ne uklapa se”.

“Italija kao i sve druge zemlje Evrope koje se nalaze na evropskom putu, ne računajući zakavkaske zemlje i Moldaviju, uvela sankcije Rusiji, mi nismo. Ja sam gospođi Meloni govorio o tome u Tirani, a govorio sam joj i danas”, rekao je Vučić.

Što se tiče pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa Meloni mnogo detaljnije.

“Ja sam jasno rekao, a Frančesko Tajo je to jasno čuo, šta Srbija može, a šta je to što Srbija ne može. Hvala vam što ste uključili gospodina Taja jer je on naknadno da bude u delegaciji EU i SAD plus Francuska i Nemačka koja će doći u Beograd. Ako ništa drugo, gospođa Meloni želi da nas čuje i sasluša i hvala joj na tome”, naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da pozicija Srbije nije laka, već da je teška i da zato, kako je rekao, moramo da radimo više.

“Ljudi misle da se stvari odvijaju tako da će po prirodi stvari da bude dobro. Mi imamo sređene javne finansije, imamo dovoljno novca, ali moramo da radimo više. Kada možemo da kažemo da je 51 i li 52 odsto ekonomije Zapadnog Balkana naše, onda nam je pozicija snažnija. A ne da to pada na 45 ili 46 odsto. To opet govori da smo mnogo značajniji od svih drugih, ali bilo bi sramota da to sebi dozvolimo”, poručio je predsednik Srbije.

Istakao je da su zato važni razgovori poput onih sa premijerkom Meloni, jer je važno da, kako je rekao, imate uvek dovoljno političkog razumevanja za različite stvari, a da istovremeno gurate trgovinsku razmenu, dovođenje investitora i sve drugo.

“Očekujem Meloni u Srbiji pre kraja godine”

Vučić je rekao da je premijerki Meloni zahvalio na podršci i pažnji koju ta zemlja pruža Srbiji i dodao da očekuje da Meloni poseti našu zemlju pre kraja godine.

Vučić je rekao da su on i premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Albanije Edi Rama izašli sa nekim idejama prema EU, jer su videli koliko su druge zemlje dobile podršku.

“Rekli smo koliko su teška vremena pred nama i danas zamolili Meloni da nam u Briselu pomognu, kao i dodatno bilateralno. Zahvalio sam Meloni, Tajaniju i celoj italijanskoj vladi”, preneo je Vučić.

On je dodao da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke i Kine i da će razmena da bude unapređena, posebno sledeće godine kada kreće proizvodnja gradskog automobila Stelantis u Kragujevcu, jer će on da završi na italijanskom tržištu.

“Italija ostaje jedan od najvažnijih partnera koji ulažu u našu zemlju i u političkom smislu”, rekao je Vučić i podsetio na učešće italijanskog posrednika Frančeska Tala povodom dijaloga sa Prištinom što pokazuje, kako je rekao, da Italija želi da učestvuje u procesima na Zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da u premijerki Italije i Italiji Srbija ima istinskog prijatelja i veruje da će ti odnosi biti sačuvani i unapređeni.

Rekao je da je za Srbiju vazno i što Vinitali želi da dođe na sajam vina u Beogradu, jer je pitanje reputacije zemlje.

Dodao je da je zadovoljan i što su tokom boravka u Veroni mogli da razgovaraju i sa drugim članovima italijanske vlade, posebno o poljoprivredi, ali i da je razgovarano i o temama u svetu i ratu u Ukrajini.

“Moj san je uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke”

Predsednik je izjavio da je u nedelju bilo tačno godinu dana kako je pobedio na predsedničkim izborima, a da Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, iako su to svi tada prognozirali i istakao da je njegov san uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava.

On je to rekao novinarima u Veroni, prilikom obilaska štanda Open Balkan, na pitanje o izjavi Zdravka Ponoša da je Srbija već trebalo to da uradi.

“Rekli su da ćemo 3. aprila uvesti sankcije, vidite kako to izgleda. Pre godinu i mesec dana od sukoba svi su govorili da su protiv sankcija, a ja sam morao da budem oprezan znajući šta nam je činiti. Ne možete da pokažete ni protivniku ni drugima šta činite u svakom trenutku, nešto morate da sakrijete. Nisam želeo da budem glasan. Od sve te hrabrosti svi postadoše zagovornici uvođenja sankcija. Ali to je jedna u milion laži”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema problem sa svim izjavama o njemu, ali da se sve ono što je pričao o politici odnosi na to da li Srbija može da podigne i dodatno osnaži svoju ekonomiju.

“Moliću vladu da rade više i posvećenije. Rat se neće skoro završiti i mi moramo da radimo više. I ministri. Ako to ne razumeju, znači da ne sanjamo iste snove, a moj san je uspešna Srbija koja će prebroditi sve zamke sa kojima se suočava. Insistiraću na većem i ozbiljnijem pristupu svemu tome”, rekao je on.

Vučić je dodao i da će iza sebe, pošto ne može više da se kandiduje za predsednika Srbije, ostaviti nekoga ko može da ga nasledi i da to neće biti “ovi užasni za Srbiju”.

“Ja više ne mogu da se kandidujem, a oni me nikada neće pobediti. To je kada vam se mozak pomrači ne od alkohola ili droga već od patološke mržnje. Da imaju malo političke pameti bežali bi od mene, jer kada me napadaju odbija se kao beton”, zaključio je Vučić.

Italija vidi Srbiju kao pouzdanog i važnog prijatelja na Balkanu

Predsednik Srbije rekao je da je sa premijerkom Italije Đorđom Meloni imao sadržajan i dobar sastanak i istakao da Italija vidi Srbiju kao pouzdanog, stabilnog, malog, ali važnog saveznika i prijatelja na Balkanu.

Vučić je za TV Pink rekao da posetu Meloni Srbiji očekuje pre kraja godine.

On je rekao da je Meloni sa njim i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrov Kovačevskim i Edijem Ramom razgovarala detaljno i dugo o svim pitanjima i da je razgovor bio suštinski dobar.

Vučić je rekao da je sa Kovačevskim i Ramom tokom posete Italiji, prve van zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan, imao važne sastanke, jer su osim sa Meloni, imali prilike da razgovaraju i sa drugim važnim italijanskim zvaničnicima.

On je preneo da je sa Meloni razgovarao o svim važnim pitanjima bilateralne saradnje i odnosu prema EU kao i sveukupnim odnosima i onome što može da se učini da bi se ti odnosi unapredili.

Podsetio je i na nedavno održan biznis forum sa Italijom u Beogradu i koliko je bio važan za Srbiju, odnosno za rast trgovinske razmene.

Vučić je rekao da je Italija trenutno na trećem mestu po trgovinskoj razmeni sa Srbijom, ali da očekuje da će kada počne proizvodnja Stelantisovog automobila u Kragujevcu da se popenje na drugo ili prvo mesto.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /