in

Predsednik: Rešavanje problema sa strujom u Srbiji moguće jedino nuklearkama

Vučić je rekao da će to biti jedna od važnijih tema o kojoj će razgovarati u Francuskoj na predstojećem susretu sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom.

“Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Oni su spaseni što se toga tiče. Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakve šanse nemamo ukoliko hitno ne krenemo s rešavanjem tog problema. A rešenje tog problema jedino je moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je pozvao okupljene na sednici Vlade da obave neophodne pripreme za promenu legislative u našoj zemlji.

Osim razgovora o nuklearnoj energiji, Vučić je najavio da će se u Francuskoj razgovarati i o namenskoj industriji, kupovini francuskih vojnih aviona “rafala”, kao i kupovini drugih instrumenata.

“Zahvaljujući francuskim radarima mogli smo da vidimo ovaj špijunski dron i tek tada da podignemo naše lovce. Pošto smo opredeljeni da kupimo nove aparate, značajno ćemo doprineti daljem uvećanju naših operativnih borbenih sposobnosti”, rekao je Vučić.

Predsednik je najavio i da će se u Francuskoj razgovarati o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Vučić je najavio i da će jedna od tema biti uvođenje letećeg taksija u Srbiju do početka Ekspoa 2027. godine.

Osim toga, predsednik je naveo i da bi u našim školama moglo biti više francuskog jezika.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /