in

Председник се обраћа јавности, пренос и на РТВ-у

Србија ће бити још снажније на европском путу

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Србија, упркос бројевима из истраживања о расположењу грађана према ЕУ, наставити европски пут и бити снажније на европском путу.

Вучић је, у обраћању грађанима како је навео, у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, навео да је од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду, шта нас очекује, о нашим потезима, одлукама и како и на који начин би требало да се поставимо према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подељено, како је казао у десет тачака, била је европски пут.

Вучић је казао да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсетио је да је према последњим истраживањима јавног мњења, која су недвосмислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС по први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у ЕУ – 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

Русија неће признати Косово, али ће Србија бити под притиском да га призна да Путин не би имао аргументацију

„Путин се позвао на одлуку Међународног суда правде о Косову желећи да заштити руске интересе, нашао је правно политички основ за упад у Украјину,али то не значи да ће Русија признати Косово, неће, али ће Србија бити под великим притиском да призна Косово да Путин не би могао да користи аргументацију Косова за догађаје у Украјини“,

„Као председник Србије, а верујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазим јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу упркос свим бројевима“, нагласио је он.

Вучић је подсетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

„Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени пре свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом где је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбедити стабилност и сигурност“, објаснио је он.

Вучић је скренуо пажњу да обично заборавимо када то прође, да смо били суочени и са корона вирусом две године, а и даље имамо проблеме са том опаком болешћу, да у наше време присуствујемо, да ли ће га неко звати Трећим светским ратом, а несумњиво светском, а не регионалном или локалном сукобу као би неки желели да га представе.