in

Председник се обратио јавности и поручио: Србија ће бити још снажнија на европском путу

Вучић је, у обраћању грађанима како је навео, у тренуцима који су од великог значаја за нашу земљу, навео да је од посебног интереса за грађане да чују све информације о свему што је држава чинила у претходном периоду, шта нас очекује, о нашим потезима, одлукама и како и на који начин би требало да се поставимо према одређеним питањима у будућности.

Прва тачка његовог излагања, које је подељено, како је казао у десет тачака, била је европски пут.

Вучић је казао да ће Србија наставити европски пут упркос томе што је то данас непопуларно у Србији.

Подсетио је да је према последњим истраживањима јавног мњења, која су недвосмислена јер их је урадила професионална агенција ИПСОС по први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка у ЕУ – 44 одсто, а свега 35 одсто за чланство.

„Као председник Србије, а верујем да ће бити политика Србије, није наш посао да подилазим јавном мњењу. Наше је да чујемо и разумемо шта показују истраживања и шта морамо да радимо. Моја порука свима је да ће Србија бити снажније на европском путу упркос свим бројевима“, нагласио је он.

Вучић је подсетио да се Србија у претходних 10 година суочила са бројним кризама.

„Логично, 10 година није мали период, а не заборавите да смо били суочени пре свега са катастрофалном кризом, да је на рачуну државе тада било око 60 милиона евра, што је мање од онога што су поједини тајкуни имали у својим сламарицама, да смо морали да проводимо мере фискалне консолидације, да смо били суочени са најтежим поплавама, са најтежом мигрантском кризом где је прошло милион људи кроз Србију и требало је обезбедити стабилност и сигурност“, објаснио је он.

Вучић је скренуо пажњу да обично заборавимо када то прође, да смо били суочени и са корона вирусом две године, а и даље имамо проблеме са том опаком болешћу, да у наше време присуствујемо, да ли ће га неко звати Трећим светским ратом, а несумњиво светском, а не регионалном или локалном сукобу као би неки желели да га представе.

ЕУ највећи економски партнер, боримо се за своје интересе

Председник Александар Вучић је, образлажући разлоге због којих ће Србија снажније бити на европском путу, истакао је да највећи део инвестиција у Србији из ЕУ, уз огроман ниво трговинске размене за Унијом и њеним челницама, додајући да иако се чини да се неретко суочавамо са неправдом, у међународним односима нема љубави, а правде још мање.

Вучић је, у обраћању јавности, изнео податак да је трговинска размена Србије са ЕУ око 60,2 одсто, односно око 30,8 милијарди евра, укупно, при чему је само трговинска размена са једном чланицом, Немачком на нивоу од 13 процената.

Такође, подсетио је да је 300.000 људи у Србији директно или индиректно запослено у компанијама, или услужним и финансијским центрима који припадају земљама чланицама ЕУ.

Истовремено, највећи део инвестиција у Србију, долази из ЕУ – прошле године 1,93 милијарде евра, а претпрошле 1,84 милијарди евра, што је, како је рекао, више него што су имале многе земље из ЕУ, попут Бугарске или Хрватске, или је на том нивоу.

„Кажем ово зато што разумем зашто је део људи љут. Љути су јер ЕУ доживљавају као некога ко сваког дана врши притисак због КиМ или по питању санкција (Русији), па понекад не желимо да видимо рационалне аргументе“, приметио је председник Србије.

Констатовао је да томе доприноси и то што у Србији вест о изградњи аутопута кроз Топлицу, од Ниша до Приштине и Грачанице, који држава рад са ЕУ, траје пола дана, а вест о прузи Београд – Ниш, па до Прешева или Димитровграда, пројекту на којем је, такође, ЕУ партнер, можда један дан, иако то, каже, решава вишедеценијске проблеме у том делу земље.

„Осетио сам и на својој кожи, добио сам хиљаде порука пред обраћање шта и како да кажем, јер сваки Србин боље од мене зна каква би политика Србије требало да буде, јер су они били на свим састанцима, а не ја… То је природно, да више верујемо емоцијама, него ли бројевима и чињеницама“, рекао је Вучић.

Тачно је, истиче, да се неретко суочавамо са стварима које нису увек праведне, али у међународним односима не постоји љубав, а правде – још мање.

„Морамо да водимо рачуна о нашим интересима, нашој и будућности наше деце“, поручио је председник Србије.

Вучић је изразио уверење да ће се наставити са реформама, додајући да је добра вест да су Репортери без граница боље оценили стање у Србији, јер је важно да се настави са позитивним помацима, у реформи владавине права, успостављању независног правосуђа, самосталног тужилаштва, успостављању јаснијих и бољих демократских правила игре и већем поштовању на политичкој сцени.

„Зато је моја порука данас да је Србија на ЕУ путу, снажније него раније ћемо ићи тим путем и борити се за место Србије у породици европских народа“, рекао је Вучић.

Због интереса Русије у Украјини, Србија је под великим притиском: „Русија неће признати Косово, али ће Србија бити под притиском да га призна да Путин не би имао аргументацију…“

Председник Вучић је рекао вечерас да из западних земаља готово нико не говори о нормализацији односа са Приштином, већ искључиво о међусобној признању, како би председнику Русије Владимиру Путину избили аргумете о признању ДНР и ЛНД у Украјини.

„Путин се, желећи да заштити руске интересе, нашао политичко-правни основ да упадне у Украјину преседаном који су западне земље починиле на територији Србије након одлуке Међународног суда правде у Хагу да проглашење независности Косова није противно међународном праву“, рекао је Вучић у обраћању јавност.

„Путин ће рећи Западу да је спровео акцију у Украјини да би спречио геноцид или хуманитарну катастрофу и да је на Криму спроведен референдум, за разлику од Косова и пошто они разумеју да та аргументација није слаба, а нико од њих није водио рачуна о Србији, долазимо у највећи проблем, јер ће цео Запад тражити од Србије да брзо иде ка признању Косова, да би рекли Русији да то није исти случај, и да онда не би постојао правни преседан“ рекао је Вучић.

То не значи да ће Русија признати Косово, додао је. Неће, али ће Србија бити под великим притиском да призна Косово да Путин не би могао да користи аргументацију Косова за догађаје у Украјини.

„Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада“ упозорио је он и нагласио је да ће зато тема Косова бити најдоминантнија за нас у наредном периоду.

Пренео је да су му готово сви западни лидери с којима је разговарао у последњих месец дана тражили искључиво међусобно признање .

Када Приштина прекрши Вашингтонски споразум, наш одговор ће бити снажан

Председник Вучић рекао је вечерас да ће одговор Србије оног дана када Косово поднесе званични захтев за пријем у Савет Европе и прекрши Вашингтонски споразум бити снажан и озбиљан.

„Наше је да чувамо и штитимо своју земљу и Устав. Наш одговор биће снажнији него сто мисле. Неће се тицати саопштења и оружја, већ дипломатске офанзиве и политике, ничега другог, али ћемо показаћемо зубе“, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је додао да је Приштина обавестила да жели улазак у међународне институције као што је Савет Европе, што је Немачка подржала као и питање даљег признавања.

„Ми не можемо да пуцамо себи у ногу, али о нашој реакцији ће се рационално одлучивати у парламенту. То није скривање од одговорности, јер ћу рећи ста мислим“, рекао је Вучић указујући да ће Србија одговорити првог дана са званичним захтевом Приштине и када прекрше Вашингтонски споразум.

Тог дана ћемо показати одговор суверене Србије у складу са Уставом, и крећемо у даљи рад на повлачењу признања тзв Косова, рекао је Вучић.

„Наша позиција недовољно је снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ а немамо коме да кажемо ништа по питању КиМ јер су сви на другој страни“, истакао је Вучић.

Он је указао ми да нема више ни говора о асоцијацији српских општина јер Албанци кажу да их то не интересује.

„Европљани ће рећи да се све учинити, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму“, истакао је и указао да неће да разговарају о ономе због чега је тај споразум направљен.

То није од јуче, већ месецима годинама, рекао је Вучић подсећајући на том да је Хашим Тачи потписао обавезу према НАТО да се КБС неће појављивати на северу Косова, без сагласности четири градоначелника и НАТО-а.

А они су и јуче били Северној Митровици, што показују снимци иако немају шта да траже и немају право на то.

„Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изазвали српску реакцију и оптужили Србе“, рекао је Вучић одбацујући оптужбе Приштине о базама у копненој зони безбедности и да ће Срби да нападну Косово, јер оне тамо постоје 23 године.

„Нема одговора, свакодневно провоцирају, бас их брига, ови снимци су од јуче“, рекао је Вучић и показујући снимке из северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике српског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.

Биће веће плате и пензије, пензије морају да прате плате

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће, уколико не буде већих проблема у наредном периоду, бити повећања плата и пензија, додајући да ће од Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке тражити “померање” швајцарске формуле за израчунавање пензије у кризним временима.

“Нећемо мењати швајцарску формулу, али тражићемо од ММФ-а и Светске банке значајно померање швајцарске формуле у кризним временима, у наредне две године, да бисмо пензионерима могли да помогнемо да повећање пензија у потпуности прати повећање плата”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Председник је истакао да ће се, уколико се одржи стабилност и ако не буде тежих проблема у наредном периоду, ићи на значајније повећање пензија и плата.

“Али ће пензије морати да прате плате, да не би пензионери били закинути”, рекао је Вучић.

Нова енергетска политика, модерно образовање,…

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је један од кључних реформских задатака пред Србијом нова енергетска политика.

Вучић је, у свом обраћању, у тачки посвећеној кључним реформским задацима пред Србијом, пренео да је разговарао и замолио норвешког премијера да помогну саветима и знањем, да учествују у изради потпуно нове стратегије за енергетску политику.

„Мораће да буде много више обновљивих извора, морамо да будемо у стању да је примимо, а то значи да морамо градимо реверзибилне електране. Такође, мораћемо да имамо право прече куповине за коришћење нашег ветра, али и за соларну енергију. Ако користите сунце и ветар у Србији, онда мора право на куповину имати наш земља, па онда извозите“, објаснио је он.

Вучић је казао да предстоји и одлука да ли ћемо градити модуларне реакторе, додајући да је он апсолутно за, јер, указује, нису луди ни Французи, Британци, Бугари, Мађари и сви други који то користе.

„Они су паметни, а ми нисмо били увек довољно памети. Додворавање народу било је прече од реалне политике“, констатовао је он.

Указао је да је предвиђена и потпуна промена парадигме у образовању и науци. Према његовим речима мораће да се мења систем наставе, уведе професионални однос према настави, ђацима и студентима, и да је жеља да имамо најбоље светске школе.

Нагласио је, помињући приватне школе и универзитете, да, ако треба да узимамо скупе франшизе, није проблем, како нам не би служиле те установе само за добијање диплома, а онда када их заврше нико ништа не зна.

Најавио је и модерније и боље здравство, на чему се, како је рекао, ради заједно са једном западном компанијом.

Представио је предлог за Онколошки центар чија изградња и опремање ће коштати око 510 милиона евра – 340 милиона евра коштаће сама зграда, а 170 милиона евра опрема за борбу против рака.

„После кардиоваскуларних болести највише људи губимо од карцинома, око 24-25 одсто. Желимо да направимо у тој области центар који би био међу три највећа у целој Европи“, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном годинама то бити остварено.

Пренео је да се кренуло у велике реформе, заједно са Данцима, на реформи хитне помоћи, базиране на скандинавском моделу.

„Важно је да одговор буде у року од осам минута, где год да се налазите у Србији. Имаћемо и најмодернија возила, обучене парамедике. Желим да направимо најефикаснији систем како функционише у Европи“, објаснио је он.

Рекао је да ће се даље улагати у дигитализацију, развој роботике и вештачке интелигенције и да ће бити настављена сарадња са најразвијенијим земљама у тој области.

Пренео је да је извоз информационе комуникационе технологије порастао од 2012. до дана седам пута, односно са 375 милиона на 2,6 милијарди евра.

Када је реч о борби против климатских промена и заштити животне средине, нагласио је да ће томе допринети нова енергетска политика, али и предузимање мера, о чему морају више да предузимају мере локалне самоуправе, кроз изградњу канализација, пречишћивача отпадних вода, спречавању дивљих депонија.

Пријава младих за 100 евра од 16. до 31. маја

Од 16. до 31. маја млади ће моћи да се пријаве за помоћ државе од 100 евра, која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Говорећи о помоћи младима, Вучић је рекао ће држава морати да им понуди и боље образовање.

“Наше је да пружимо добро образовање, добро здравство и једнаку шансу да добију посао”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да би требало да се повећају улагања у дуално образовање, у које је укључено 10.000 људи, те да тај систем мора да се прошири на универизетет, где је било отпора.

“То је наша компаративна предност у региону”, додао је Вучић.