in

Predsednik Srbije: Što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

Predsednik Srbije: Što pre videti studije za upotrebu nuklearne energije

“Nije pitanje šta nam fali danas kada je reč o struji, već je pitanje šta će nam nedostajati sutra. Danas mi možemo da preživimo, ali ne možemo sutra”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je rekao da pre neku godinu nismo imali gasovode, ali da sada imamo i da to nismo uradili ne bismo imali dovoljno struje.

“Ne zaboravite da bez gasnih elektrana u TE-TO Novi Sad i TE-TO Pančevo ne bismo imali struje ni prošle ni ove zime. Samo da to imate u vidu. A nismo imali gasovode kroz Srbiju. Imali ste ono što im je došlo do Pančeva kroz Vojvodinu, preko Beregova što je dolazilo. Moramo sad da požurimo sa gradnjom naftovoda. Moramo da vidimo šta ćemo sa gasnim skladištima”, rekao je Vučić.

On je naveo da je jutros imao razgovor sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović kako bi videli šta ćemo biti sa naftom.

“Kako ćemo da obezbedimo i kako ćemo mnogo veće skladište da imamo, kao i mnogo veće rezerve da napravimo. Moramo da vidimo šta ćemo i kako sa strujom. Neće biti struje u pola evropskih zemalja. Ukoliko se ne izgrade ovi mali nuklearni reaktori, ukoliko to ne napravimo. Mi, naravno, od 70-tih godina prošlog veka nismo ozbiljno napravili studiju niti bilo šta. Bilo je nekad pametnih ljudi, a onda su došli oni koji su se dodvoravali narodu sve vreme i pričali gluposti”, rekao je Vučić.

Naglasio je da zato moramo sada da radimo brzo i uzmemo studije za upotrebu nuklearne energije, kako bismo u budućnosti imali struju.

“U suprotnom, nećemo moći ništa da imamo, nećemo moći da pratimo svet”, naveo je Vučić.

Kazao je da pola evropskih zemalja neće imati dovoljno struje ako se ne bude time pozabavila. Vučić je rekao da Francuska ima velike planove za ulaganje u 15 gigavata nove nuklearne energije, iako već ima svoje nuklerke.

“Belgijski premijer Aleksandar de Kro je bio najveći protivnik nuklearne energije, a danas je najveći zagovaralac – pametan čovek, samo se magarac ne menja. Vidi čovek gde svet ide, vidi kako stvari idu, vidi da mora da ima struju, vidi da ide veštačka inteligencija, vidi sve drugo. Da li se neko nije promenilo? Promenilo se vreme. Došla druga vremena. Znate imate rat u Ukrajini, a dolazi i veštačka inteligencija”, naveo je Vučić.

Istakao je da ugalj više niko neće da kopa i dodao da je kritikovao zbog toga ministarku Đedović jer u EPS-u imamo više administrativnih nego proizvodnih radnika.

“Ako budemo proizvodili bilo šta iz uglja, taj proizvod nećemo moći da prodamo nigde na zapadu, nećemo moći da imamo tržište ili ćemo morati da platimo visoke takse”, rekao je Vučić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /