in

Predsednik Vučić boravi u Francuskoj: Večeras sa Makronom o saradnji dveju zemalja

Vučić je rekao da hoće da čuje šta će Makron reći kao domaćin i lider mnogo veće zemlje i jedan od najznačajnijih lidera u svetu.

“Imamo i teme o bilateralnim odnosima, kako ćemo sa nekim bankama da rešavamo odnose, kako da rešavamo pitanje upravljanja projektima i prečišćavanja voda u našoj zemlji”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o čemu će razgovarati večeras sa Makronom.

Istakao je da smo uzeli ranije dosta novca za projekte prečišćavanja otpadnih voda, ali da ih još nismo iskoristili i da nam je zato potrebna saradnja sa francuskim partnerima koji znaju da upravljaju tim projektima.

Vučić je naglasio da se to odnosi i na održavanje beogradskog metroa kada bude izgrađen, jer ćemo imati prvu liniju već 2028. godine.

“Razgovaramo sa njima da napravimo ugovor i obučimo naše ljude da uspešno radi metro, da uzmemo operatora pariskog metroa. Imamo još mnogo takvih ideja i stvari”, rekao je Vučić.

On je istakao da će na razgovore sa Francuskom Elektroprivredom doći i naši naučnici u Francuskoj za nuklearnu energiju i da ćemo ih pozvati da se vrate i pomognu Srbiji.

Biću srećan da ih pozovemo i obezbedimo uslove za te stručnjake da se vrate i da takve kapacitete vratimo u zemlju, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će biti potrebno svima puno struje koji hoće da razvijaju proizvodnju električnih vozila, veštačku inteligenciju i slično.

“Nisam u stanju da komentarišem tupave komentare o nuklearnom otpadu… to je besmisleno”, dodao je Vučić.

U Palati invalida u Parizu Vučić položio venac na Spomen-ploču srpskim borcima

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred Palate invalida u Parizu, gde je položio venac na spomen-ploču “Vernost za vernost”.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima i intonirane su himne dve zemlje.

Dočekali su ga vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Vučić je položio venac na spomen -ploču “Vernost za vernost”, koja je posvećena srpskim vojnicima.

“Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije”, ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

emanuel, makron,, aleksandar, vucic, 1

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Hvala Makronu na dobrodošlici koja se retko viđa

Predsednik Srbije  rekao je da mu je danas u Parizu priređen doček koji se retko viđa i zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na takvoj dobrodošlici.

U izjavi novinarima prvog dana posete Francuskoj, Vučić je rekao da takav pretokol predsednik Francuske retko preređuje.

“Video sam da su to čak i oni koji nas ne vole primetili. Posebno imajući u vidu sve ono što je organizovano večeras za 20.00 sati i što će trajati do ponoći. To su velike stvari za jednu zemlju”, rekao je Vučić na pitanje o dočeku ispred Palate invalida i da li to govori o poštovanju jedne velike evropske zemlje prema Srbiji.

Dodao je da je prisustvovao jednom svečanom dočeku kada je prvi put bio u Francuskoj, u vreme kada je bio premijer, i dočekao ga je tada premijer Francuske Manuel Oskar.

“Koliko godina sam premijer ili predsednik, evo za 10 godina, nikada nisam ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj. Hvala predsedniku Makronu na tome”, rekao je Vučić.

On je dodao da večeras očekuje otvorene razgovore o situaciji u svetu, u Ukrajini, Gazi i drugim delovima sveta. “Želeo bih da čujem kako predsednik Makron vidi budućnost”, rekao je Vučić.

Što se tiče situacije u svetu, Vučić je rekao da se nada nekakvom dogovoru što se tiče Palestinaca i Izraela, ali da je veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva.

“Verujem da ćemo ići u dalju eskalaciju što će sve činiti nervoznim i što će donositi mnogo, mnogo novih problema. I nadam se takođe da nafta neće dalje rapidno da skače, jer to više nema nikakvog smisla. Ali svaki sukob, svaki novi sukob između Huta, novi sukob između Irana i Izraela, svaki novi udar na ruske rafinerije, on poveća cenu nafte i onda je to ono što i dalje inflaciju čini ne visokom, ali iznad očekivanja i iznad proseka”, istakao je Vučić.

12.16 – Od ukupnih investicija Francuske na zapadnom Balkanu – 80 odsto je u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od svih investicija Francuske na Zapadnom Balkanu, 80 odsto njih je u Srbiji. “Francuzi dolaze sve više. Oni danas zapošljavaju 11.125 ljudi u Srbiji. Ne zaboravite da 80 odsto francuskih investicija je u Srbiji. Od celog zapadnog Balkana, 80 odsto je u Srbiji, preostalih 20 odsto je kod svih ostalih – četiri plus jedan. Verujem da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist”, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

11.34 – Vučić: Francuska će u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas Francuskoj na toplom dočeku u Parizu i tradicionalnom prijateljstvu prema Srbiji i njenom narodu i poručio da će Francuska u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja.

11.11 – Razgovor sa predstavnicima kompanije Daso o kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafali”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predstavnicima francuske kompanije “Daso” (Dassault). Sa rukovodstvom te kompanije, kako je najavio predsednik Vučić, razgovaraće o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona “rafali”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /