in

Predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige “Onkološka epidemiologija” profesora doktora Tihomira Dugandžije.

Knjiga je štampana u 200 primeraka, a sav novac od prodaje, koji će sakupljati članovi “Nurdor-a”, biće doniran odeljenju hematologije i onkologije Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Čitaonica novosadske Gradske biblioteke bila je pretesna kako bi primila sve poštovaoce prof. dr Tihomira Dugandžije, onkološkog epidemiologa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je predstavio svoju monografiju “Onkološka epidemiologija”.

Ovaj biser epidemiologije, kako su recenzentkinje nazvale drugo, dopunjeno izdanje knjige, osim stručnoj javnosti i studentima Medicinskog fakulteta, dragocen je i široj publici jer na oko 200 stranica pruža odgovore na pitanja kako se tumori mogu sprečiti, otkriti i lečiti.

Profesor Dugandžija je monografijom želeo da doprinese u borbi protiv malignih bolesti u našoj zemlji, ali i da, putem donacije od prodaje knjiga, pomogne deci koja se trenutno bore protiv tog zloćudnog neprijatelja.

“Ovo je najmanje što mogu da učinim da doprinesem da boravak u bolničkim ustanovama za tu decu, bar na neki način bude olakšan, a indirektno bih želeo da malo pokrenem i sve ostale ljude koji mogu dati doprinos kroz neke svoje akcije, da li će to biti volontiranje ili će biti materijalna sredstva to nije važno”, rekao je Dugandžija.

Humanih načina je bezbroj, samo treba pronaći pravi način, poručuje Joland Korora, iz Udruženja “Nurdor”, apelujući na sve građane da slede primer profesora Dugandžije.

“Možemo da volontiramo, da pomognemo jedni drugima, možemo da damo krv, a jedan od načina je i profesora Dugandžije, koji je kroz svoju struku pomogao, osim što pomaže svakoga dana u lečenju odraslih onkoloških pacijenata je upravo i način da pomogne i deci onkološkim pacijentima, jer je on na neki način vezan i za njih”, rekao je Korora.

Najčešći uzrok umiranja u detinjstvu su tumor mozga, leukemija, tumor koštano-zglobnog sistema i limfomi. U Srbiji godišnje od kancera godišnje oboli više od 370-oro dece i adolescenata, više od 40 ih izgubi bitku sa bolešću. U zauzdavanju te statistike dragocena je svačija pomoć-poručeno je na promociji knjige.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /