in

Премијерка: Нисмо обећали увођење санкција Русији

„Ништа није обећано. Једини принципијелни наш став, који је усвојио Савет за националну безбедност, јесте да смо против санкција Русији, као и да поштујемо територијални интегритет Украјине и сматрамо погрешним кршење тог интегритета“, истакла је Брнабић на РТС-у.

На питање колико је тешко балансирати између запада и Русије, с обзиром да су велики притисци, она истиче да Србија не балансира, већ да се води јасна спољна политика заштите националних интереса.

„Сви ови који сада спекулишу да ли ће нова влада морати да уведе санкције и одлучи се, то раде већ девет година и никада се нису научили да бране своје интересе. Ми имамо принципијелан начин вођења спољне политике и ако је нешто обележило мандат Александра Вучића и власт СНС-а, то је да смо увек бранили наше националне интересе и да је изузетно важно да сами о себи одлучујемо“, нагласила је Брнабић.

Премијерка, одговарајући на питање како се тражи морална равнотежа и да ли се о томе одлучује на дневном нивоу или су неке одлуке донете и њих се држе, каже да се ситуација не анализира од дана до дана, већ да се брани од дана до дана.

„Тешко је бранити јер су огромни притисци, али међународно право је јасно, а то што га силе света користе како им одговара, то је друго. Нас само то брани и оно је јасно и волела бих да као што неки поштују територијални интегритет Украјине, исто поштују и територијални интегритет Србије“, рекла је Брнабић.

Указује да је међународно право једно те исто за све, али да га велике силе често злоупотребљавају.

„Ми то не радимо и то нас чува у овом тренутку“, закључила је Брнабић.

Основни задатак сачувати мир и стабилност у региону

Премијерка Брнабић је истакла да је основни задатак власти у Србији да се очува мир и стабилност у региону.

Брнабић је на РТС-у казала да се свакодневно максимално ради на томе да се отворе нови канали комуникације са партнерима у региону, али и са свим чиниоцима међународне заједнице који треба да помогну.

Подсетила је и на посету председника Србије Александра Вучића Словенији и казала да је са председником Словеније Борутом Пахором управо и разговарао о томе шта треба урадити у региону како би се сачувао мир.

Додаје и да ће данас у Београду бити специјални представник Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак са којим ће разговарати о наставку дијалога Београда и Приштине.

„Разговараћемо како да наставимо дијалог и да имамо прави дијалог. Београд је код стола, никада није ни одлазио од стола, али Приштина је та која није сарађивала“, указује Брнабић.

Према њеним речима, и током јучерашњег дана разговарало се о ситуацији у вези дијалога Београда и Приштине са сенаторима САД, али и о другим регионалним тензијама.

„Многи су забринути да ли ћемо сачувати стабилност у региону, мислим да хоћемо“, поручила је Брнабић.

О партнерима за нову владу на органима СНС

Премијерка и фунционер СНС Ана Брнабић, изјавила је данас да себе види на челу Владе док се не формира нова, а одговарајући на питање кога СНС види као партнера у будућој влади, каже да ће се одлука о томе донети на органима странке.

Брнабић је за РТС рекла да је тренутно на челу техничке владе која је наставила да ради оно што је започето још 2014. године, када је Александар Вучић постао премијер.

„Моја влада је влада континуитета и наставили смо и настављамо да радимо све како бисмо сачували стабилност и оставили простора за даљи економски раст“, навела је Брнабић.

Према њеним речима, на органима странке ће се одлучивати о томе ко ће СНС-у бити будући партнери у влади, а то ће зависити и од тога како ће се други позиционирати.

Указује на то да су се „многи различито позиционирали пре, током и после кампање“.

„Позиционирали су се на различите начине, пре, током и након кампање, једино се у потпуности принципијелно позиционирала Српска напредна странка“, истиче она.

Додаје да се сви они могу заједно и желе заједно, када им је једини циљ да буду против СНС-а.

„Ми размишљамо у односу на циљеве које смо поставили испред себе, да просечна плата у Србији буде 1.000 евра, пензија 500. Размишљамо о нашем путу европских интеграција, али и да сачувамо да можемо самостално да одлучујемо. Ту ћемо тражити партнере, мањине – СВМ, а за све остало на органима странке“, каже она.

Брнабић је прецизирала да је погрешно пренето да види Марка Ђурића као наследника Вучића на челу СНС-а и каже да је казала да са људима као што је Ђурић, СНС има безбедну будућност.

Коментаришући то што ће уследити занимљиви расправе у Скупштини Србије, Брнабић каже да се радује томе.

„Радујем се да наши грађани могу да чују како неки бране или не бране наше националне интересе и како заступају наше позиције и како се према неким темама односе. Плурализам у парламенту је добар, јер ће се расправе са улице пребацити тамо где треба да се одвијају“, рекла је Брнабић.

Међутим, примећује да „неки“, који су сада постали парламентарна странка, најављују да ће заштиту својих теза тражити на улици, а не у парламенту.