in

Prestižno evropsko priznanje za najbolju doktorsku disertaciju Stefanu Nikoliću, docentu PMF-a u Novom Sadu

Prestižno evropsko priznanje za najbolju doktorsku disertaciju Stefanu Nikoliću, docentu PMF-a u Novom Sadu

VALENSIJA –

Еvropsko udruženje za automatizaciju dizajna [mikročipova] (Еuropean Design and Automation Association), koje organizuje najveću evropsku i jednu od najvećih svetskih konferencija u toj oblasti – Design, Automation and Test in Europe (DATE), dodelilo je dr Stefanu Nikoliću, docentu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu priznanje za najbolju doktorsku disertaciju u kategoriji: “Novi pravci u metodama i alatima za razvoj sistema, simulaciji i validaciji, dizajnu embeded softvera, sajber-fizičkim, bezbednim i sistemima koji uče [veštačka inteligencija]”.

Disertacija “Automatizacija dizajna programabilnog povezivanja za rekonfigurabilne arhitekture” rezultat je višegodišnjeg istraživanja koje je laureat sproveo kao doktorand i asistent na Fakultetu za računarske i komunikacione nauke Federalnog politehničkog univerziteta u Lozani (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) u Švajcarskoj. Ovo je bio najbolji doktorski rad odbranjen na tom fakultetu u 2023. godini.

Dr Stefanu Nikoliću je prestižna nagrada Еvropskog udruženja za automatizaciju dizajna [mikročipova] uručena na svečanosti u Hemisferik centru grada umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias – https://cac.es/en/hemisferic/ ) u Valensiji.

Dodelom ovog priznanja potvrđen je kontinuitet u postizanju vrhunskih naučnih rezultata, o kom svedoči Nagrada “Mihal Servit” koja je Stefanu Nikoliću dodeljena 2020. godine na najznačajnijoj evropskoj konferenciji u oblasti rekonfigurabilnog računarstva, kao i Field-Programmable Logic and Applications (FPL) – za najbolji rad iz oblasti algoritama za dizajn, metoda i CAD alata za FPGA i samosvesne sisteme. Ista nagrada mu je dodeljena i na konferenciji FPL, održanoj naredne, 2021. godine.

Dr Stefan Nikolić nije prihvatio ponude stranih kompanija i univerziteta. Odlučio je da univerzitetsku karijeru nastavi u Srbiji, verujući da može da doprinese razvoju naše nauke i visokog obrazovanja.

Naučni i praktični značaj istraživanja i disertacije za koju je dodeljeno priznanje, čini da FPGA čipovi imaju mogućnost izmene i nakon izlaska iz fabrike. To im omogućuje da oponašaju bilo koji drugi digitalni čip (u granicama kapaciteta). Upotrebom FPGA čipova, korisnici mogu da razviju sopstveni hardver posebne namene bez ulaganja desetina, pa čak i stotina miliona američkih dolara potrebnih za razvoj i otpočinjanje proizvodnje fizičkog čipa u novim proizvodnim tehnologijama.

Osim toga, upotreba FPGA čipova skraćuje čekanje na novi hardver za nekoliko meseci, a nekad i za nekoliko godina, što je od presudnog značaja za brže rešavanje problema koji se javljaju u, na primer, domenu mašinskog učenja (veštačke inteligencije).Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /