in

Preventivni pregledi i Svetski dan zdravlja

Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju 07. aprila, od 08 do 16 časova. Građani će moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani dođu u objekat “Liman”. Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Povodom Svetskog dana zdravlja, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” će u ponedeljak 08.04.2024, u TC Promenada, takođe, imati akciju preventivnih pregleda. Građani će, u periodu od 10.30-13.30 časova, moći da izmere nivo šećera u krvi, urade EKG, izmere body mass index. Akciji će prisustvovati i Služba stomatologije, te će svi prisutni moći da dobiju savete koji se tiču oralne higijene. Kuvari škole Vision Academy praviće zdrave zalogajčiće, dok će deca iz Predškolske ustanove “Play room” praviti crteže na temu zdravlja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /