in

Pri kraju rekonstrukcija železničkog mosta Ruma – Šabac – Državna granica Zvornik

Radovi obuhvataju rekonstrukciju gornjeg stroja mosta dugačkog 680 metara i zamenu mostovskih pragova, ali i oštećenih delova pruge, i trebalo je da traju 60 dana ali će biti završeni ranije.

Portparol “Infrastruktura železnice” Nenad Stanisavljević ističe da je bitno što je u okviru radova zamenjen 1.151 mostovski prag, što nije rađeno poslednjih 40 godina.

Dodaje da su pored mostovskih pragova zamenjeni i delovi šina, gde je to bilo najneophodnije sa stanovišta bezbednosti železničkog saobraćaja.

“Takođe, celokupan kolosečni pribor na mostu je zamenjen, kao i dve od ukupno tri dilatacione sprave. “Infrastruktura železnice Srbije” u ovaj posao je uložila 44 miliona dinara i sa velikim zadovoljstvom možemo da najavimo da će skoro mesec dana pre roka posao biti završen, a vozovi će ponovo krenuti po svom redovnom redu vožnje preko železničkog mosta kod Šapca”, rekao je Stanisavljević.

Pruga je otvorena za saobraćaj putničkih i teretnih vozova od 18 časova uveče do 8 sati ujutru, a radovi se odvijaju danju od 8 do 18 časova.

Most preko reke Save u Šapcu građen je od 1932. do 1934. godine, kada je pušten u saobraćaj kao železničko-drumski most.

Sredinom 20. veka, nakon izgradnje drumskog mosta, na ovom mostu je ukinut drumski saobraćaj, a poslednja rekonstrukcija gornjeg stroja železničke pruge na mostu bila je 1986. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /