in

Pridruživanje SEPA regionu (AUDIO) – JMU Radio-televizija Vojvodine

Pridruživanje SEPA regionu (AUDIO) – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Narodna banka Srbije priprema zahtev za pridruživanje SEPA regionu, koji predstavlja jedinstveno područje za plaćanje u evrima, čime bi se znatno smanjili troškovi međunardnih plaćanja za privredu i građane. Troškovi bezgotovinskih transakcija za mala, mikro i srednja preduzeća između zemalja Zapadnog Balkana trenutno su šest puta veći u odnosu iste troškove među članicama Evropske unije.

narodna, banka, srbije

Oko 60 odsto spoljnotrgovinske razmene Srbije obavlja se sa zemljama Evropske unije, a priključivanje SEPA regionu donelo bi znatne uštede u pogledu troškova doznaka, kaže viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Ona je navela da će, prema analizi i procenama Svetske banke, koristi od priključenja SEPA području biti višestruke. Kako kaže, da bi se pridružila SEPA regionu, Srbija pre svega treba da ispuni odgovarajuće pravne kriterijume.

Dragana Stanić je dodala da usklađivanje podrazumeva dva toka: pravno usklađivanje standarda i infrastrukturno usklađivanje. Prema njenim rečima, uporedo sa usklađivanjem propisa Narodna banka Srbije radi i na pripremi aplikacije, odnosno zahteva za pridruženje SEPA području, koji će biti podnet Evropskom platnom veću.

Opširnije u audio zapisu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /