in

Prihvaćena preporuka o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, glasanje 18. aprila

Prihvaćena preporuka o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, glasanje 18. aprila

Na društvenoj mreži Iks te organizacije navodi se da je naredni korak plenarna debata, koja će se održati 18. aprila, kada će PSSE i glasati o njenom statutarnom mišljenju.

Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan – vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Prijema tzv. Kosova u Savet Evrope aktuelizovan je ponovo poslednjih nedelja, nakon što je Vlada u Prištini zatražila da se pravoslavnom manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje.

Današnja rasprava u Strazburu ne znači istovremeno i prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, već je jedan od koraka ka potencijalnom članstvu, a 18. aprila sledi plenarna rasprava.

Za preporuku Komitetu ministara da pozove Kosovo u članstvo Saveta Evrope bilo je potrebno dve trećine glasova.

Stalna predstavnica Srbije u Savetu Evrope Suzana Grubješić je za proceduru s Kosovom rekla da je ubrzana i ukazala da prethodno nijedna članica nije primana dvotrećinskom većinom, već konsenzusom.

Kada postanu članice Saveta Evrope, zemlje koje potpišu Evropsku konvenciju o ljudskim pravima obavezuju se da će štititi osnovna prava i slobode pojedinaca, vladavinu prava i demokratiju.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /