in

Pripadnici “vračarske grupe” počeli sa iznošenjem odbrane

Pripadnici “vračarske grupe” počeli sa iznošenjem odbrane

Prvi je odbranu izneo Nedeljko Todorović koji tvrdi da nikad nije imao telefon sa aplikacijom “Skaj”, kao i da takav uređaj nije pronađen kod njega, dok za optužbe da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe, navodi da je od optuženih poznavao samo Aleksandra Miloševića, a da je ostale optužene upoznao u pritvoru.

Todorović je odbio da odgovara na pitanja sudije, tužioca i svojih advokata.

Luka Cerović je takođe negirao krivicu navodeći da mu je na teret stavljeno da je hteo da se osveti Lazaru Vukićeviću zbog nečije otmice, što kako tvrdi nije tačno jer on i ne poznaje Vukićevića, niti je imao problem sa njim.

On tvrdi da nije imao nikakve veze sa prebijanjem oštećenog M.M., kao i da je bio u inostranstvu od 2019. do 2022. godine, dok je potvrdio da poznaje nekolicinu optuženih.

Cerović je dodao da je od njega prilikom hapšenja oduzeto 25.000 evra, koje je kako tvrdi stekao prodajom nepokretnosti koju mu je otac ostavio, kao i sat koji je kupljen 2018. godine i za koji ima račun i karticu na svoje ime.

Miloš Miljanović , koji je pravosnažno osuđen jer je ušao u restoran na Vračaru sa puškom, danas je rekao da je sam izvršio delo za koje je osuđen, te da ne poznaje optužene i da nije imao telefon sa kriptovanom aplikacijom “Skaj”.

Optuženi Aleksandar Milošević negirao je da je imao veze sa ubistvom Aleksandra Šarca i izjavio da nikoga nije obučavao da rukuje oružjem.

On je negirao da je učestvovao u pokušajima ubistva Samira Divljanovića, Lazara Vukićevića i pokušaju trovanja Strahinje Savića, dok je dodao da poznaje Marka Drakulu jer mu je to dugogodišnji drug.

Pored Drakule rekao je da poznaje i Danila Tešića, Nikolu Vušovića i Luku Cerovića, dok je na pitanje da li poznaje oštećene rekao ne.

Aleksandar Neumovski je rekao da nije kriv za krivična dela koju mu se stavljaju na teret, da se ceo život bavi ugostiteljstvo i da nije imao aparat sa kriptovanom aplikacijom “Skaj”.

Vladan Miketić je kratko negirao krivicu i takođe naveo da nikad nije imao telefon sa aplikacijom “Skaj”.

Vladimir Kovačević je naglasio da optuženog Darka Maletića poznaje iz osnovne škole, kao i ubijenog Aleksandra Halabrina sa kojim se družio od 2019. godine.

Kovačević se optužnicom tereti da je namamio Halabrina na sastanak, da bi ga pripadnici ove grupe tada ubili.

On tvrdi da je Halabrina 20. marta 2020. godine poslednji put video i da je nakon tog viđanja otišao da pomogne svom zetu oko renoviranja stana.

“On je bio moj moj drug, žao mi je njegove majke, ali mi je žao i mene što se nalazim u pritvoru zbog nečega što nisam uradio. Moje ime je ukaljano, govori se o meni kao da sam ja naveo nekog da ubije mog druga” rekao je Kovačević.

Vuk Ursulov koji se tereti za ubistvo Dragana Ristića, negirao je krivicu i dodao da se “vucara po pritvoru bez dokaza”.

Darko Maletić je rekao da od svih pripadnika poznaje Vladimira Kovačevića, a da su pare koje su zaplenjene kod njega zapravo pare koje su donirali ljudi za izgradnju crkve na Jastrebcu.

Sudija je napravila pauzu od 30 minuta nakon čega će ostali optuženih izneti odbranu.

Na početku današnjeg suđenja predsednica sudskog veća je odbila predlog odbrane da se iz dokaza izdvoji celokupna dokumentacija sa kriptovane aplikacije “Skaj” pribavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske.

Odbrana je tražila i izdvajanje iz dokaza određene izveštaje MUP-a, što je sudija takođe odbila.

U sudnici je prisutno 28 optuženih, dok je njih 17 odsustno, neki su u bekstvu, a nekoliko je u zatvorima u Evropi.

Krivicu su na prethodnom suđenju negirali Nedeljko Todorović, Luka Cerović, Miloš Miljanović, Aleksandar Milošević, Aleksandar Neumovski, Vladan Miketić, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Darko Maletić, Đorđe Knežević, Ivo Bukljaš, Jovan Bošnjak, Nikola Kačarević, Marko Drakula, Marko Tacić, Miloš Raičević, Nikola Božilović, Rajko Topić, Stevan Mandarić, Filip Grujić, Draško Nikolić, Nikola Vukojević, Ognjen Drašković, Bojan Šotra, Aleksandra Čović, Bogdan Dimitrijević i Dejan Rutanj.

Danilo Tešić je tad na pitanje da li je razumeo optužbu i kako se izjašnjava o krivici, rekao da se po evidneciji o krivičnim postupcima, protiv njega ne vodi krivični postupak, i da se neće izjašnjavati o krivici.

Prema navodima iz optužnice vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa “kavačkog” klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi sedamnaestorici, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.

Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

U ovom postupku Savić je i oštećeni i optuženi.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /