in

Привредници региона данас у Бриселу о пословању са ЕУ

Скуп организује Коморски инвестициони форум Западног Балкана као заједничка регионална комора која окупља привредне коморе из свих шест економија.

Председник Привредне коморе Србије и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана Марко Чадеж тим поводом је изјавио да о значају тржишта и јачања економских веза са ЕУ за привреду региона и сваке економије појединачно, најбоље говори чињеница да су све наше привреде најдиректније наслоњене на ЕУ.

„Примера ради, Србија, као највећа економија региона, две трећине свог извоза пласира на тржиште ЕУ. Са партнерима у ЕУ послује скоро 24.000 компанија, у којима је запослено безмало 900.000 људи и на чијим пословима су ангажовани добављачи, фармери, кооперанти са још стотине хиљада запослених“, рекао је Чадеж и додао да то привреди доноси профит, а држави приходе којима финансира школе, болнице, изградњу нових путева.

Према његовим речима, пословна заједница бржу интеграцију региона са ЕУ, односно јединственим тржиштем, види у практично два корака.

Западни Балкан би најпре постао део ЕУ као економска заједница Југоисточне Европе, а касније и као пуноправни члан, примењујући модел приступања које су имале Финска, Аустрија и Исланд и по коме данас функционише, рецимо, Норвешка.

На ефекте сарадње и значај тржишта ЕУ за компаније са ових простора, указују чињенице, према којима је ЕУ најважнији економски партнер са највећим утицајем на овдашња привредна кретања.

Примера ради, извоз привреде Србије у Европску унију у протеклих десет година се учетворостручио, и у прошлој достигао готово 14 милијарди евра, показују званични подаци Републичког завода за статистику, по којима су ЕУ и партнери из Уније традиционално на првом месту спољнотрговинске размене наше привреде, наводе из ПКС.

Додају да на тржиште ЕУ годинама пласирамо 65 одсто робе коју извеземо у свет, да је укупна спољнотрговинска размена Србије и ЕУ у прошлој години износила 30,2 милијарде евра или 60,3 одсто трговине са светом, од чега је увоз 16,3 а извоз 13,9 милијарди евра.

Поређења ради, то је 16,5 пута бољи извозни учинак него на тржишту Русије, која је, истина, један од наших највећих спољнотрговинских партнера и то четврти на листи по укупној размени, са 4,7 одсто учешћа у трговини Србије са светом, 840 милиона евра извоза у прошлој години и доминантним увозом енергената.

Према подацима Управе царина, са партнерима из ЕУ послује 23.650 компанија из Србије које увозе из земаља ЕУ и извозе на јединствено европско тржиште, од којих је 10.226 извозника.

Само у компанијама које продају своје производе на тржишту ЕУ, према бази Централног регистра обавезног социјалног осигурања, ради 620.332 запослених, док је број запослених у компанијама које послују са ЕУ, заједно са фирмама које се баве увозом, премашио 870.000.