in

Produkcija Radio-televizije Vojvodine “Zelenbabini darovi“ u takmičarskoj selekciji na festivalu audio-drame u Engleskoj

Produkcija Radio-televizije Vojvodine “Zelenbabini darovi“ u takmičarskoj selekciji na festivalu audio-drame u Engleskoj

Glavni junak ove umetničke bajke, dečak Mika, vođen željom da spase svet prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja.

Svaki iz svog razloga, Mika i njegov saputnik Zaviša zatiču se u službi kod Zelenbabe, starice velike moći i tajanstvenog porekla.

Borba sa moćnim mitskim bićima njihov je put da dokažu da zaslužuju tajanstvene Zelenbabine darove.

Javno slušanje “Zelenbabinih darova” u Bačkoj Topoli

Kada se pomenu pisci lektirnih naslova, stereotipno se zamisle stari mudraci, autori iz davnih vremena. Da pisci lektira, ipak, mogu biti naši savremenici, da junaci lektirnih naslova i te kako mogu biti deca nalik na decu koja lektiru čitaju, dokazuje roman “Zelenbabini darovi” spisateljice Ivane Nešić koji je od nedavno lektira za 5. razred osnovnih škola.

U ponedeljak 25. marta u Biblioteci Eržebet Juhas u Bačkoj Topoli održano je javno slušanje epizode radijskog serijala “Zelenbabini darovi” i druženje sa spisateljicom Ivanom Nešić na osnovu čijeg je romana nastalo radijsko delo i sa Divnom Stojanov, urednicom radio dramskog serijala.

Učenici 5. razreda Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Bačke Topole koji trenutno čitaju i analiziraju “Zelenbabine darove” na časovima srpkog jezika, imali su priliku da autorku pitaju sve o procesu pisanja knjige, šta je potrebno da bi neko bio pisac, kako odrasli pišu za decu, kako je smislila imena likova Zaviše i Jarodara, kako su nastali maljuci i kako jedna mrlja na zidu može da podstakne nastanak priče.

Pored pitanja o knjizi, školarce je zanimao način snimanja i pravljenja radio drame, šta je posao reditelja u radio dramskim delima i ko je sve potreban u jednoj produkciji pored njega.

Podesitimo, redakcija Dramskog i igranog programa RTV Vojvodine prošle godine je snimila radijski serijal “Zelenbabini darovi” u cilju popularizacije čitanja lektira.

Radio dramske epizode emituju se na RNS1 svake druge nedelje od 10,05 ili se mogu slušati na odloženom slušanju.

Tako ćete saznati sve o avanturama glavnog junaka, dečaka Mike i njegovog saputnika maljutka Zaviše.

Od bića iz slovenske mitologije, preko čudnovate Zelenbabe i usputnih saveznika, pa do strašnog Vodenjaka, junaci će pokušati da dokažu da zaslužuju tajanstvene Zelenbabine darove.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /