in

Пројекат помоћи угроженима у интеграцији на тржиште рада

Реч је о пројекту „Нова партнерства и могућности за иновативне и одрживе приступе социјалној интеграцији угрожених група на тржиште рада (НоВА)“.

Пројекат се спроводи кроз Програм Европске уније за запошљавање и социјалне иновације а вредност донације пројекту који би требало да траје до 31. маја 2024. уз могућност продужења за пола године, износи нешто више од милијарду евра.

Главне активности пројекта биће спровођене следеће године а огледаће се у индивидуалном раду са 300 корисника у Београду, Нишу и Новом Саду који ће имати прилике да се оспособе за учешће на тржишту рада.

Отварајући конференцију посвећену овом пројекту министарка за рад Дарија Кисић је истакла да је његова суштина да се кроз интегративан приступ сваком појединцу нађе решење за њега.

„Циљ је да се кроз индивидуалан приступ детаљно истраже потребе, досадашње уочене препреке, појединачна очекивања корисника и да се у складу са њима појединцима пружи одговарајућа подршка“, навела је министарка.

Она је истакла да су кроз стратешка документа државе о запошљавању дефинисани реформски кораци како да се оствари раст запослености у земљи, а да је у њиховом фокусу интеграција социјално осетљивих укључујући и радно способне кориснике примаоце новчане социјалне помоћи.

Према њеним речима, мерама активне политике запошљавања лане су управо из ове категорије 1.293 корисника са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ) укључена на тржиште рада, кроз јавне радове, субвенције за запошљавање и самозапошљавање теже запошљивих и слично.

Програм ће заједнички спроводити Министарство за рад, Национална служба за запошљавање, Црвени крст Србије, Институт за социјалну политику Словеније.

Словеначки институт ће омогућити преузимање добрих пракси и коришћење искуства из једне земље чланице Европске уније чија се реформа система социјалне заштите показала успешном.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је истакао да ће НСЗ, као један од партнера у реализацији спроводити обуке за посао и друге мере ради подизања нивоа запошљивости.

Према његовим речима, на евиденцији НСЗ се налази 57.000 радно способних који примају новчану социјалну помоћ а у Београду, Нишу и Новом Саду, градовима где ће се програм спроводити, њих је 11.000.

„Њихова квалификациона структура је веома лоша, јер је њих 66 одсто без квалификација или са ниским квалификацијама. Неповољна им је и старосна структура, будући да је више од 40 одсто њих старије од 50 година“, рекао је Мартиновић.

Представник Делегације Европске уније у Србији Мартин Клауке је посебно нагласио неопходност оспособљавања и укључивања младих из категорије угрожених на тржиште рада, јер како је рекао, тај процес је како године пролазе све теже реализовати.

Важан сегмент пројекта представљаће и детаљна истраживања агенције ИПСОС, која ће се радити пре, после и током трајања индивидуалних мера са корисницима а на основу којих ће се мерити његова успешност.