in

Promena načina registracije kapitala u Registru privrednih subjekata od 2. aprila

Promena načina registracije kapitala u Registru privrednih subjekata od 2. aprila

Kako se navodi, promena se sastoji u tome da će sva povećanja, odnosno smanjenja, biti registrovana kao jedinstven ukupan iznos kapitala nakon promene, što bi trebalo da pojednostavi pregled stanja kapitala i uloga članova privrednim subjektima i svim zainteresovanim licima.

Ovo praktično znači, kako ističu u APR-u da će, ako je u društvu koje sprovodi povećanje kapitala registrovano više pojedinačnih uplata, registrator prilikom donošenja rešenja od 2. aprila izvršiti brisanje svih tih pojedinačnih uplata i registrovati samo jednu koja će predstavljati zbir svih do tada registrovanih i nove uplate.

Isto pravilo biće primenjeno i kod smanjenja kapitala, pa će registrator u ovoj situaciji obrisati sve registrovane uplate, a kao novi iznos kapitala upisati razliku između postojećeg kapitala i iznosa smanjenja.

Iz APR-a dodaju da će se na isti način vršiti i registracija uloga članova, bilo da su društva jednočlana ili višečlana i odnosiće se i na novčani i na nenovčani kapital ili uloge.

Navode i da je Registrator privrednih subjekata doneo ovakvu odluku u okviru svoje nadležnosti o bližem uređenju načina vođenja registra, a uz saglasnost nadležnog Ministarstva privrede.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /