in

Promet na Produktnoj berzi pao za 38,99 odsto, najviše se trgovalo pšenicom

Kao i prethodne nedelje, najviše se trgovalo pšenicom, koja je činila 65 odsto ukupnog nedeljnog prometa, a što se tiče cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, one su i ove sedmice nastavile da rastu.

Uskršnji praznici i neradni dani na svetskim berzama uticali su i na naše tržište, te početkom nedelje na tržištu kukuruza nije bilo puno aktivnosti, budući da su učesnici iščekivali informacije i cene sa svetskih tržišta.

Do povećanja aktivnosti došlo je tek sredinom nedelje, a krajem nedelje tražnja je bila nešto veća od ponude.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,20 do 17,30 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Kao i kod kukuruza, i tržište pšenice je početkom nedelje bilo mirno uz primetnu slabiju tražnju, u utorak je ona povećana, da bi već u sredu ponuda bila veća od tražnje a tokom ostatka nedelje bila je primetna povećana tražnja u odnosu na ponudu.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,90 do 19,00 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Na tržištu soje ove sedmice je bilo primetno povećanje aktivnosti, pri čemu je ponuda bila slabija od tražnje a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 53,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je rast cene sojinog zrna i to za 2,49 odsto.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /