in

Protestno pismo protiv ministra: Žigmanov negira postojanje Bunjevaca

”Sa zaprepašćenjem smo 23. oktobra 2022. pročitali vest da je za ministra za ljudska i manjinska prava u vladi Republike Srbije predložen Tomislav Žigmanov, poznati negator postojanja bunjevačke manjine u Srbiji. Kao što je poznato, Tomislav Žigmanov već godinama stoji na pavelićevskim pozicijama negiranja identiteta Bunjevaca”, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Pokreta za Kosovo i Metohiju.

Najnoviji takav istup, kako se dodaje, Žigmanov je imao pre samo dva meseca, 20. avgusta 2022, u izjavi za hrvatski sajt direktno.hr.

”Apsolutno je nezamislivo da ministar u resoru nadležnom za nacionalne manjine Srbije bude čovek, koji negira postojanje jedne od tih nacionalnih manjina”, navodi se u pismu čiji su potpisnici, pored ostalih, dr Vladimir Dimitrijević, prof. dr Časlav Koprivica i prof. dr Miloš Ković.

U pismu, među čijim potpisnicima su i prof. dr Slobodan Antonić, pisac Mihailo Medenica i lider Pokreta Dveri Boško Obradović, se poziva demokratska javnost Srbije i poslanici Skupštine Srbije da ne prihvate kandidaturu Žigmanova za ministra.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /