in

Prvi iz Srbije „Projekat 4“ vozi „4 L Trophy“ (AUDIO)

Svi učesnici voze „reno 4“. Kreće se iz Bijarica, grada na jugu Francuske, a cilj je u Maroku, u gradu Marakešu.

Prvi „4 L Trophy“ organizovan je 1997. godine, a od 2005. to je humanitarna trka. Svi učesnici na start treba da donesu 10 kilograma hrane za Francuski crveni krst, a 50 kilograma sportske opreme i školskog pribora namenjeno je deci u pustinji. Svake godine na taj način skupi se više od 80 tona sportske i školske opreme, a tokom godina uz pomoć francuske organizacije „4 L Trophy“ izgrađene su škole i školski sanitarni blokovi za oko 20.000 mališana u Maroku, naglašava Todor Ilić.

Trka počinje 19. februara, a plan četvorice studenata FTN-a je da iz Novog Sada krenu nekoliko dana ranije, jer do polazne tačke ima oko 2.500 kilometara.

Kada krenemo iz Francuske vozimo preko Španije, koju treba da „pređemo“ za 48 sati. Dolazimo do Gibraltara pa trajektom stižemo u Maroko. Tu počinje vožnja kroz pustinju i snalaženje uz pomoć mape i kompasa. Na startu nam u renoe ugrađuju brojač kilometara, a cilj je da do cilja dođemo za 12 dana što kraćim putem, objašnjava Milan Milovanović.

U pustinji će na kraju svakog dana učesnici praviti kamp, tako da u renou mora biti mesta i za šator i vreće za spavanje. Na putu od 6 hiljada kilometara očekuju ih i različiti vremenski uslovi, sa temperaturama oko nule, ali i oko 40 stepeni.

Osnovni i najvažniji motiv za učešće u ovom reliju jeste humanitarni, ali naravno da ima i adrenalina, ističe Saša Brkić.

Za „4 L Trophy“ saznali su slučajno.

Pre dve godine našao sam sliku na internetu, prosledio u našu grupu i na to smo i zaboravili, a onda sam prošle godine od jednog Francuza, odakle je najviše učesnika, Španije i Belgije, ponovo čuo za „4 L Trophy“, kaže Nikola Cvijetić i dodaje da su se lako dogovorili, prijavili i već dobili startne brojeve: on i Todor su 641, a Milan i Saša 718, pa su u prvoj polovini prijavljenih. Svake godine ima oko 1.500 posada, odnosno oko 3.000 učesnika. Uslov je da su mlađi od 28 godina. Ove godine učesnici su iz 20 zemalja. Novosadski studenti na mapu učesnika upisali su i našu zemlju. Četvoricu studenata Fakulteta tehničkih nauka – Departmana za proizvodno mašinstvo, podržali su i njihovi profesori i asistenti. Jedan od njih je dr Miloš Knežev.

Drago mi je što imaju inicijativu. Veliko je to iskustvo. Treba da voze dve nedelje, a najveći deo puta je u pustinji. Moraju da ponesu i alat i da budu spremni da, ako treba, nešto poprave i osposobe auto za nastavak puta. I to što rade kao tim veoma je važno. Lako je kad nema problema, a oni će na putu morati zajedno da rešavaju probleme s kojima se do sada nisu sretali, naglašava Knežev i podseća da za put koji ih čeka nije dovoljna samo dobra volja. Osim hrane, školskog pribora i sportske opreme, treba da kupe dva renoa 4 i pripreme ih za put. Za to im je potrebno oko 25.000 evra. Sada traže sponzore, a ovaj reli se za sponzore ne razlikuje od drugih relija.

Na renoima će biti nalepnice sponzora, a ova trka ima veliku medijsku pokrivenost širom Evrope. Mi smo napravili i naš youtube kanal, na koji ćemo „kačiti“ snimke restauracije vozila i ceo put, a po povratku ćemo montirati i film u kojem ćemo prikazati sve faze, od polaska do povratka sa relija. Mi jesmo dve posade, ali smo jedan tim – „Projekat 4“. Pod tim imenom nas možete pratiti i kontaktirati na društvenim mrežama, kaže Todor Ilić, jedan od četvorice studenata Proizvodnog mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koji se kao tim sa dve posade sprema za „4 L Trophy“ – humanitarni reli koji okuplja više od 3.000 mladih iz celog sveta, zahvaljujući njima – prvi put i iz naše zemlje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /