in

Први подземни високонапонски кабл на подручју Новог Сада

Кабловски вод дугачак је четири километра и опремљен је најсавременијим телекомуникационим везама за пренос сигнала, заштиту и мониторинг.

Директор Енерготехнике Јужна Бачка Драгољуб Збиљић истиче да је веома битно за град што су радови завршени у најкраћем року.

Град се свакодневно шири и број потрошача електричне енергије је све већи, а Електромрежа Србије је изградњом кабловског вода омогућила грађанима Новог Сада да имају сигурну испоруку електричне енергије упркос многим непредвиђеним догађајима, што није био чест случај до сада, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник је додао да је пројекат изградње кабловског вода коштао више од три милиона евра и истакао да верује у нове пројекте, које ће град реализовати у сарадњи са Електромрежом Србије и Енерготехником Јужном Бачком.

Иновативно решење, софистицирани технички подухват, по први пут је примењен у Новом Саду, и као такав повећава поузданост у снабдевању електричном енергијом.

На кабловском воду примењена је телекомуникациона опрема која омогућује најбољи пренос и мониторинг, кажу у “Електромрежи Србије”.

“Овом инвестицијом омогућен је стабилнији и сигурнији, и поузданији рад електропреносног система, и самим тим поузданије и сигурније снабдевање Новог Сада, што је чињеница у смислу јаке базне подршке развоју Новог Сад”, рекла је генерална директорка АД “Електромреже Србије” Јелена Матејић.

Веома захтевну инвестицију, вредну готово 3,2 милиона евра, реализовала је “Енерготехника – Јужна Бачка”.

“За нас као извођаче, јако је важно да на сваком већем пројекту, поготово овако важном инфраструктурном и за Град Нови Сад и Покрајину Војводину, завршимо све радове у року, јер потпуно разумемо, с једне стране развој Новог Сада, где се заиста у овом делу грађевински развија. Спремају се и озбиљни спортски објекти да се граде, обданишта, школе, озбиљно се развија, дакле јако је важно да напонски ниво буде на озбиљном нивоу” објаснио је Драгољуб Збиљић, председник компаније “Енерготехника – Јужна Бачка”.

Спајањем две трафо станице, Нови Сад је добио сигурније снабдевање електричном енергијом, каже градоначелник.

“Ми имамо бољу сигурност, ако долази до испадања једног система, да други систем, ја ћу рећи лаички, ускаче, односно има капацитета да то надомести, и да нам се не дешава да већи део града у тим тренуцима остаје без струје. Бенефит од ове инвестиције ћете видети, тако што нећете видети да вам се ишта мења, односно да ћете имати редовно струју. То је успех и кључ целе инвестиције”, објаснио је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

Захваљујући новопостављеном кабловском воду, створени су услови и да Топлана може несметано да ради и у непредвиђеним околностима, закључио је Вучевић.