in

Први резултати: Пораз конзервативаца на локалним изборима

ЛОНДОН –

Конзервативна партија британског премијера Бориса Џонсона изгубила је контролу над традиционалним упориштем у Лондону, локалној самоуправи Вандсворт и претрпела поразе на другим местима на локалним изборима, показују данашњи прелиминарни резултати. Конзервативци су изгубили власт у Вандсворту, упоришту странке од 1978. године, које је било једна од главних мета опозиционе Лабуристичке странке.

Конзервативци су саопштили и да су изгубили већину и у Општини Барнет, у којој нису победили на изборима само два пута од 1964. године, преноси Ројтерс.

Лидер конзервативаца у Барнету Данијел Томас рекао је да је то „хитац упозорења конзервативних бирача“.

Према прелиминарним резултатима избора, Конзервативна партија је изгубила 92 мандата у локалним самоуправама, главна опозициона Лабуристичка странка освојила је 23, а либерално-демократска странка 42 места.

На изборима се гласало за скоро 7.000 одборника који треба да попуне сва одборничка места у Лондону, Шкотској и Велсу и трећину у већем делу Енглеске.

Коначни резултати који треба да буду објављени касније данас биће најважнији показатељ јавног мњења од када су конзервативци предвођени Џонсоном на општим изборима 2019. остварили најбољи резултат за више од 30 година.

Гласање је и први изборни тест за Џонсона од када је постао први британски лидер који је прекршио закон док је био на функцији.

Он је прошлог месеца кажњен јер је присуствовао рођенданском окупљању у својој канцеларији 2020. године, прекршивши правила социјалног дистанцирања која су тада била на снази због пандемије корона вируса.