in

Pupovac: Nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj

Ne samo da su uništeni nego su poruke izrazito zabrinjavajuće, na jednu pozitivnu kampanju, na jednu kampanju u zemlji gde toliko nedostaje ljudi, kojoj toliko nedostaje stanovništva, gde je broj manjina, naročito srpske, sveden na istorijski minimum Kad se vidi potreba građana za normalizacijom i nekom vrstom razmene kulturnih, umetničkih i raznih dobara, a događa se ovo, to je vrlo zabrinjavajuće”, istakao je Pupovac.

Pupovac je gostujući na zagrebačkoj N1 tv., rekao da je uništena najmanje jedna trećina od 30 plakata, koliko je štampano sa sloganom “Hrvatska treba Srbe”.

Na pitanje kakve bi to moglo imati posledice, on kaže da kada bi postojala politička pozadina i sigurna perspektiva, moglo bi se reći da se posledice mogu sanirati.

“Ali s obzirom da sve više brinem o našoj političkoj perspektivi i budućnosti da sačuvamo barem minimalne okvire ponašanja i demokratskih vrednosti, bojim se da posledice mogu biti teže od ovoga, rekao je Pupovac.

Pojašnjavajući zašto je zabrinut, Pupovac kaže da neke politike čvrstih i pouzdanih vrednosti, koje svako društvo želi da razvija, kao tolerancija i upravljanje sukobima, su po strani i, kako navodi, “dovedeni smo do stanja bezumlja.

Na konstataciju da je SDS S deo parlamentarne većine i da nije da nema nikakvu moć da menja stvari na bolje, Pupovac ističe da parlamentarna većina ne može odlučivati o svemu, niti imati uticaj.

Brine me politika u kojoj nema ideja i u kojoj su sve reči dopuštene. U kojoj se dopušta savez svih ideja i politika, rekao je lider SDS S.

Stvoreno je, kazao je, stanje u kojem šta god da kažete, “a govorim iz perspektive koju vodim i politike koju zastupam, postoje ljudi koji će vas napasti i stigmatizovati”. To je, ističe, stanje lova i potpune fiksiranosti.

Komentarišući jučerašnje oglašavanje Hrvatske biskupske konferencije, koja se u svom obraćanju osvrnula na kršenje Ustava, ali ne i na nasilje protiv manjina, Pupovac kaže:

Voleo bih da je istup protiv onih koji krše Ustav obuhvatio one koji se koriste govorom mržnje i nasiljem. Do toga nije došlo jer kako nije jednostavno biti Srbin u Hrvatskoj, nije ni jednostavno biti sa Srbima u Hrvatskoj. Braniti njihova prava na miran život i političko delovanje, makar u redukovanoj formi.

Dogovor je da se držimo zajedno i nakon izbora

Milorad Pupovac izjavio je danas da je dogovor da će se manjinske stranke u Hrvatskoj i nakon parlamentarnih izbora držati zajedno, bez obzira da li će svi, kako kaže, ostati na okupu.

“Nema nikakve sumnje da ćemo tražiti rešenja koja se neće rukovoditi samo interesima pojedinih nacionalnih manjina u Hrvatskoj nego i ispunjavanjem minimalnih demokratskih vrednosti u političkom životu Hrvatske”, rekao je Pupovac.

“Da li će to dovesti do toga da možemo napraviti izbor koji će značiti podršku onima koji dobiju većinu ili ćemo se opredeliti drugačije, kao u nekim kriznim razdobljima, to ćemo videti, zaključio je Pupovac.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /