in

Putin dodelio priznanja Mariupolju u Melitopolju

Putin dodelio priznanja Mariupolju u Melitopolju

Kako je preneo TAS S, dekreti su postavljeni danas na zvanični portal za pravne informacije.

Počasno zvanje dodeljeno je, kao što je navedeno, “za hrabrost i masovno herojstvo koje pokazuju gradovi branioci u borbi za slobodu i nezavisnost otadžbine”.

Marijupolj je mesto oko kojeg su se ukrajinska i ruska vojska sukobile i 2014. i 2022. godine i za to vreme je prelazio iz ruke u ruku, da bi nakon opsade koja je trajala od 24. februara do 17. maja ove godine konačno pripao samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici.

Melitopolj, mali grad na jugoistoku Ukrajine, bio je jedan od prvih nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu, dodaje TAS S.

Agresivni pokušaji da se ispiše istorija i oslabi Rusija

Ruski predsednik ocenio je da su sve agresivniji pokušaji niza država da ponovo ispišu svetsku istoriju kako bi oslabili Rusiju, ali je poručio da je Rusija “na vreme i čvrsto postavila barijeru” protiv nastojanja da se ugrozi njen državni suverenitet.

“Pokušaji niza država da ponovo ispišu, da preoblikuju svetsku istoriju, postaju sve agresivniji. I imaju očigledan cilj, a to je da naše društvo, u najmanjoj meri, razjedine, da mu oduzmu orijentire i da, na kraju, oslabe Rusiju, da utiču na njen suverenitet, da ga poljuljaju”, rekao je Putin na zasedanju organizacionog komiteta za proslavu Dan pobede.

On je upozorio da, kako je naveo, stvaranjem mitova, odnosno ponovnim ispisivanjem istorije, upravo i počinje podrivanje države, što se, kako je rekao, dogodilo i u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

“Bilo je pokušaja da se tako postupi i s našom zemljom – s Rusijom, ali, kao što sam već rekao, mi smo na vreme i dovoljno čvrsto postavili barikadu kako bismo odbranili svoje interese”, rekao je Putin.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /