in

Путин Макрону: Зауставите злочине, Русија отворена за дијалог

Путин је нагласио да је Русија и даље отворена за дијалог са Кијевом, упркос, како је навео, недоследности украјинских власти, преносе РИА Новости.

Руски председник је рекао Макрону да земље ЕУ игноришу ратне злочине, које су, како је навео, починиле украјинске снаге, додаје ТАСС.

Он је Макрону пренео да би Запад могао да помогне да се окончају „ратни злочини и масивна гранатирања градова и насеља у Донбасу“, која доводе до цивилних жртава, додаје Ројтес.

„Запад би могао да помогне да се окончају ови злочини вршећи одговарајући утицај на Кијевске власти и заустављањем испоруке оружја Украјини“, наводи се у саопшетњу Кремља да је рекао Путин.

Председник Русије информисао је Макрона о, како наводе РИА Новости, „напретку специјалне операције за заштиту Донбаса“ и евакуације цивила из челичане Азовстаља.

У саопштењу Кремља наводи се да су двојица лидера разговарала и о глобалној прехрамбеној безбедности.

Како се додаје, Макрон је изразио забринутост због проблема обезбеђивања глобалне прехрамбене безбедности, додаје ТАСС.

Путин је истакао да је ситуација по овом питању закомплоикована због санкција западних земаља и указао на важност несметаног функционисања глобалне логистичке и транспортне инфраструктуре.

Путин је честитао Макрону на победи на недавно одржаним председничким изборима, а двојица лидера договорила су се и о наставку контакта на различитим нивоима.

Француска телевизија БФМ раније је јавила да је разговор Путина и Макрона трајао више од два сата.

Ово је први разговор двојице лидера откако је Макрон поново изабран за председника Француске 24. априла.

Пре тога, Макрон и Путин разговарали су 29. марта.

Макрон је прошле суботе разговарао и са украјинским председником Володимиром Зеленским.