in

Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba s Ukrajinom, ali ne prihvatamo nametanje

“Ne zovu nas, ali kažu da odbijamo, bilo bi smešno da nije tako tužno. Ali još jednom želim da istaknem da smo za, ali ne u formatu nametanja bilo kakvih šema koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, naveo je Putin.

On je rekao da je nemoguće postići mir bez učešća Rusije u mirovnim pregovorima.

”Nikad se nismo odrekli mirnog rešavanja sporova, štaviše, bili smo skloni upravo tome, rekao je Putin i dodao da su protivnici Rusije sami sebe saterali u ćošak kada su odbili da pregovaraju, nadajući se pobedi na bojnom polju, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da će se Rusija, ako to bude potrebno, obratiti Belorusiji i Lukašenku da nastavi konsultacije o mirovnom procesu.

Lukašenko je predložio povratak na nacrt predloga Turske, dodajući da taj sporazum sadrži razumne stavove prihvatljive za Ukrajinu i podsetio da je sa njima saglasan.

Dodao je da ako Švajcarska želi da održi konferenciju o Ukrajini bez Moskve i Minska, onda njeni učesnici mogu samo da se dogovore o povećanju eskalacije.

Švajcarska vlada saopštila je da će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je više puta istakla da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate “novu stvarnost na terenu”, dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /