in

Путњиковић: Тешко да у наредне две године руски гас може бити замењен течним гасом

Уредница портала „Енергија Балкана“ Јелица Путниковић је оценила да би предлог шестог пакета санкција ЕУ Русији могао да изазове озбиљне економске последице по земље ЕУ и да провоцира тежак одговор Русије, али и да се, каже, овај пакет неће односити на Србију.

„То је само предлог који треба да усвоји свих 27 чланица. Видимо да су се Словаци и Мађари побунили, јер се они снабдевају нафтом искључиво из Русије преко нафтовода ‘Дружба’ и немају алтернативни правац, тако да ћемо видети да ли ће бити неких изузетака из санцкија“, изјавила је Путниковић за Танјуг.

Она сматра да се овај пакет санкција не односи на Србију, зато што се не помињу земље Западног Блкана, па тако, каже, снабдевање наше рафинерије нафтоводом ‘Јанаф’ преко Хрватске не би требало да буде угрожено.

Путниковић је подсетила да је, када су из Брисела најављиване енергетске санцкције Русији, било речи да ће се организовати заједничко снабдевање чланица ЕУ, како би сви поделили трошак тих мера, а да се сада то не помиње.

„Сада испада да приморске земље попут Шпаније или Француске неће имати проблем са снабдевањем, али није јасно шта ће бити са континенталним земљама Централне Европе“, упитала је она.

Путниковићева каже да је ЕУ већ упозорена на проблеме које би оваквак потез могао да произведе.

„Почетком априла ОПЕК је упозорио да на светском тржишту неће моћи да се надоместе количине нафте и деривата које стижу из Русије и да ће због тога нафта поскупети. То значи да, пошто престају да увозе и нафту и деривате из Русије, а у ЕУ је већ мањак дизела, да ће изазвати несташицу деривата, што угрожава не само становништво, већ и привреду, транзит роба и због поскупљења и због мањка енергената“, навела је Путниковић.

Она је нагласила да ЕУ 30 одсто својих потреба за нафтом и дериватима задовољава увозом из Русије и да су због тога неке чланице прходних година затвориле своје рафинерије, те да неће моћи у кратком року да надоместе недостатак ових енергената.

Навела је да су неке чланице ЕУ, попут Мађарске, већ саопштиле да им овај пакет санкција не одговара, јер неће моћи да нађу алтернативу нафти из Русије.

„Видећемо како ће изгледати коначна верзија шестог пакета снакција, да ли ће бити консензуса или ће се правити изузеци. Ако се праве изузеци од снакција, то ће значити да нема јединства унутар ЕУ“, изјавила је Путниковић.

Она је истакла да се нафтом у свету тргује или преко билатералних уговора земаља произвођача и купаца или преко берзе, тако што се купује од трговаца, што би био начин да ЕУ настави да купује нафту од Русије, упркос сопственим санкцијама.

Сматра да постоји опасност оштрог одговора Русије, јер је у овај пакет санкција уврштено искључивање још три руске банке из SWIFT-а и забрана емитовања руских медија на територији ЕУ.

„Сад су дошли у ситуацију да кажу како ће брзо да искључе руску нафту и да раде на прекиду увоза гаса. Не размишљају о томе да би Русија могла да узврати и каже ‘нецемо да вам подајемо ни нафту ни гас’ и Европа сигурно не би могла да преживи наредне две зиме. А онда би можда била суочна са шверцом деривата какав смо ми имали деведесетих година, јер екектрични аутомобили сигурно не би могли да замене руску нафту“, рекла је уредница „Енергије Балкана“.

Путниковићева је додала како би у том случају Русија била суочена са падом прихода, али да није сугурна докле би Москва могла да иде у међусобном надмудривању са Бриселом.