in

Putokaz za jezičke nedoumice “Preporučljivo za policajce, nije zabranjeno za civile” (AUDIO)

Putokaz za jezičke nedoumice “Preporučljivo za policajce, nije zabranjeno za civile” (AUDIO)

Profesorka srpskog jezika koja je radni vek provela u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, Jasna Obradović, godinama je beležila jezičke nedoumice i greške koje je primećivala u svakodnevnom govoru i radu i objedinila ih u priručnik. Na jednostavan i slikovit način ukazala je na propuste koje često nismo ni svesni da činimo u komunikaciji.

„Knjiga je u obliku rečnika, azbučnim redom idu pojmovi, dato je objašnjenje pojma i tamo gde je potrebno pogrešna verzija tog pojma. To je veći deo knjige. U jednom dodatku sam navela još neke zanimljivosti u vezi sa pojedinim vrstama reči. Izdvojila sam ono što mislim da je najčešća greška ili ono što je zanimljivo. Pravopis nam je malo diskutabilan. Ima jako puno dubleta, ima nekih stvari koje bi, možda, trebalo drugačije predstaviti. Radeći u školi shvatila sam da neke stvari nije dovoljno samo reći“, objašnjava Jasna Obradović.

„Jezičke raskrsnice“ prvenstveno je namenila policajcima, ali je vremenom uvidela da je potreba za tim priručnikom daleko veća.

„Prvobitan podnaslov je bio: ’Šta policajac treba da zna kad piše pismena“, baš s tim akcentom (na drugom slogu). To su razni dopisi koje policajci pišu i oni, zaista, jako mnogo pišu u svom poslu. Pošto je knjiga sada namenjena široj javnosti, ’Preporučljivo za policajce, nije zabranjeno za civile’ je podnaslov knjige“.

Na pitanje koliko danas vodimo računa o jezičkoj kulturi i kulturi govora autorka knjiga kaže:

„Sada se uglavnom žuri. Jako mnogo skraćenica ima i reči koje nisu prevedene iz engleskog. Neki primer koji bih mogla da navedem koji je tako opšti je reč ’evro’. U svakoj banci u kojoj uđete ćete čuti isključivo ’euro’, a kažemo li i ’Europa?’ Dakle, takvih primera ima dosta u knjizi”.

Gde možete da pronađete „Jezičke raskrsnice“ kao i nastavak razgovora poslušajte u audio zapisu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /