in

Radio-drama “Kosingas“ 1. programa radija Novi Sad od 25. oktobra i za slušaoce radija Republike Srpske

Kosingas“ je radio-dramski serijal nastao na osnovu tri romana epske fantastike, pisca Aleksandra Tešića. Završeno je 16 epizoda, kojima je obuhvaćen i adaptiran sadržaj iz prvog romana trilogije „Kosingas-Red Zmaja“. „Kosingas“ je jedinstven projekat u 46 godina dugoj istoriji dramskog programa RTV Vojvodine. Prvi put je urađena adaptacija romana kao kombinacija audio knjige i radio drame i prvi put je sve to snimljeno u binauralnoj tehnici, uz učešće više od trideset glumaca.

KOSINGAS- o trilogiji Aleksandra Tešića

U predvečerje velike bitke na Kosovu, srpski viteški red Zmaja suočava se sa ispunjenjem drevnog proročanstva Vatre, po kome će jedan njihov vitez zauvek zaustaviti nadiranje hordi neljudi iz Hada. Dok se vitezovi spremaju za konačan obračun, i sile Hada nastoje da ubiju Ratnika iz Proročanstva. Titulu kosingasa dobijali su oni vitezovi iz reda Zmaja koji su se nesebično i neumorno borili sa hordama iz Ada, braneći ljudski rod. Neustrašivi vitez Gavrilo priprema Kraljevića Marka da postane kosingas i junak iz Proročanstva Vatre koji će pobediti sile mraka. Trilogija se odnosi na istoriju srpskog naroda u vreme kada se verovalo u drevna božanstva, i o tome kako je hrišćanstvo prodiralo na ove prostore.

Radio dramski serijal „Kosingas“ je nastao na osnovu tri romana epske fantastike Aleksandra Tešića: „Red Zmaja“, „Bezdanj“ i „Smrtovanje“.

“Kosingas“ je jedinstven projekat u 46 godina dugoj istoriji dramskog programa na srpskom jeziku RTV Vojvodine. Prvi put je ostvaren serijal ovog obima (3 sezone, 60 celovečernjih epizoda), prvi put je urađena adaptacija romana kao kombinacija audio knjige i radio drame, i prvi put je sve to snimljeno u binauralnoj tehnici.

U projektu je učestvovalo tridesetoro glumaca a serijal je sniman na nekoliko autentičnih lokacija u eksterijeru i u dva dramska studija. Do sada je snimljen materijal za sva tri romana a kompletirana je (16 epizoda) prva knjiga „Kosingas- Red Zmaja. Za ceo serijal originalnu muziku komponuje i izvodi Nikola Jeremić.

kosingas, 800x450, 2022

Dramski program RTV Vojvodine je odlučio da proizvede prvi binauralni snimak u istoriji naše ustanove, na mikrofonskoj glavi koju je za tu priliku napravio i osposobio kolega Aleksandar Marković. Tada smo bili sigurni da smo na “pravom tragu” serijala „Kosingas“ koji je od ranije bio u pripremi.

Zbog našeg angažmana u žiriju festivala radio drame u Bukureštu prvi eksperimentalni snimak je pušten vakonkurencije u kategoriji binaural. Kolege iz celog sveta i domaćini festivala, bili su oduševljeni kvalitetom snimka i trudom koji smo uložili za promovisanje binauralne produkcije, što je bio i motiv da kasnije obezbedimo profesionalan binauralan mikrofon i da se upustimo u ovu višegodišnju produkciju.

Glumci:

Radoje Čupić, Ljubiša Milišić, Dejan Šarković, Ana Jovanović, Mia Simonović, Jovana Pleskonjić i drugi.

Muzika: Nikola Jeremić

Dizajner zvuka: Aleksandar Marković

Ton majstor: Milorad Ićitović

Reditelj: Manuel Srbin

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /