in

Radio – drama RTV-a “Moj debeli drug” među pet najboljih na festivalu “Prix Ex Aequo” u Bratislavi

Radio – drama RTV-a “Moj debeli drug” među pet najboljih na festivalu “Prix Ex Aequo” u Bratislavi

Priča prati život srednjoškolke Nađe, koja se u cilju da postigne željeni izgled, suočava sa poremećajem u ishrani. Radio – drama „Moj debeli drug“ akcenat stavlja upravo na te probleme, sa kojima se najčešće suočavaju mladi u periodu formiranja svoje ličnosti.

„Bilo mi je jako značajno da progovorim o poremećajima u ishrani, jer je telesnost u našoj kulturi dosta tabuizirana. Često se fokusiramo samo na to kako da budemo pametniji i lepši, a nema tog ličnog odnosa o svom telu – kako se ja osećam u mom telu“, kazala je autorka teksta Divna Stojanov i dodala da joj je jako drago što je važnost te teme prepoznao i žiri festivala.

„Radio – dramski program predstavlja kulturni i istorijski identitet naše kuće, drago mi je da sam deo toga. Rad na radio – drami „Moj debeli drug” mi je drag iz više razloga – pre svega što je ta drama dobro napisana i što je izazov za mene kao rediteljku bio naći način jasne naracije koja se vodi na nestandardan način, preko unutrašnjih monologa glavne junakinje ali i preko “glasa” izmišljene aplikacije za mršavljenje“, objasnila je rediteljka Milica Stojanov i dodala: „Mislim da smo uspeli ispričati priču preko mog omiljenog medija koja će dopreti do svoje mlade publike i preneti veoma važne poruke.“

Autorska ekipa je pokušala da na duhovit i optimističan način pristupi temi anoreksije i bulimije od koje boluje više od 10.000 tinejdžerki u Srbiji, ističući važnost podrške porodice, ali i pomoć psihologa. „Kad sam pisala tekst, imala sam osećaj da se obraćam šesnaestogodišnjoj sebi i da kroz taj tekst mogu sebe da zagrlim, a greleći sebe, grlim i druge – sadašnje tinejdžerke i tinejdžere, da se ne osećaju sami“, kazala je Divna i dodala: „Tog osećaja se najviše sećam iz svojih pubertetskih dana: ovo se događa samo meni, i ovo će trajati večno.“

ekipa, aleksander, sivč,, zlatoje, čolović,divna, stojanov,milica, stojanov

„Ideja mi je da Divna i ja nastavimo da radimo na ovoj priči, tako što ćemo uraditi vizualizaciju radio – drame preko animiramih slika i već snimljenog video materijala. Biće to jedan korak unapred za dramski program“, zaključila je Milica.

Radio-drama je namenjena starijim osnovcima i mlađim srednjoškolcima.

Glumačku ekipu čine: Isidora Vlček u glavnoj ulozi, Aleksandar Sarapa, Emilija Milosavljević, Aleksa Jovčić, Milica Šećerov, Jelena Galović, Stefan Ostojić, Marija Medenica i Nenad Pećinar. Ton majstori su Zlatoje Čolović i Aleksander Sivč, a kompozitor Milan Kerezović.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /