in

Radio Novi Sad: Emisija “Kulturopolis” u novom terminu

Radio Novi Sad: Emisija “Kulturopolis” u novom terminu

Naredno izdanje emisije koja govori o kulturnom identitetu i kulturnoj politici gradova i mesta širom naše zemlje sledi 28. marta.

Autorka Ivana Maletin Ćorilić istražila je kako Srpska Crnja čuva uspomenu na jednog od najistaknutijih predstavnika romantizma u srpskoj književnosti i slikarstvu – Đuru Jakšića, kao i na najmlađi dvorac u Vojvodini.

“Čućete priču o Đurinoj velikoj ljubavi Mili Popović, kojoj je posvetio sliku ‘Devojka u plavom’ kao i pesmu ‘Mila’. Obišla sam i Dvorac Srpska Crnja, jedini dvorac na području Banata koji je podignut za vreme Drugog svetskog rata, za potrebe visokog oficira nemačke okupacione vojske Franca Nojhauzena. Posetila sam i Narodnu biblioteku ‘Đura Jakšić’, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.”

U novom ciklusu planiran je i specijal o Užicu, aktuelnoj Prestonici kulture Srbije, a autorka poručuje da će se potruditi da ponovo obraduje slušaoce i pričama zabeleženim van granica naše zemlje, kao što je to bio slučaj sa Bergamom, Brešom, Temišvarom i Vespremom.

“Kulturopolis” je dostupan i na odloženom slušanju na sajtu RTV-a na ovom LINKUAutorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /