in

Radnici jedne rafinerije TotalEneržija prekidaju štrajk

Predstavnik sindikata CGT rekao je Rojtersu da se industrijska akcija nastavlja u tri druge rafinerije TotalEneržija, u pogonima Medi, Fejzan i Normandi, kao i u skladištu goriva u Denkerku.

Imajući u vidu da krajem nedelje počinje jesenji školski raspust, članovi francuske vlade, koji su ranije ove sedmice primorali deo zaposlenih u skladištima goriva da se vrate na posao, ponovili su da je vraćanje situacije u normalu na dohvat ruke.

Kompaniju TotalEnerži skoro mesec dana potresaju štrajkovi u rafinerijama u Francuskoj, pri čemu radnici traže jače povećanje plata koje bi, kažu, bolje odražavalo rastuću inflacijom.

Protesti su poremetili snabdevanje benzinskih stanica i doveli do stvaranja dugih kolona vozila koja čekaju da napune gorivo, a izazvali su i gnev opšte javnosti.

Portparol vlade Olivije Veran izjavio je ranije da je broj francuskih benzinskih pumpi koje imaju probleme sa snabdevanjem zbog štrajka sada smanjen na 21 odsto u odnosu na skoro trećinu tokom vikenda.

“Činimo sve što je u našoj moći da situaciju vratimo u normalu. Način na koji se stvari razvijaju poslednjih dana nagoveštava da bi to uskoro moglo da se dogodi”, rekao je on novinarima posle nedeljnog sastanka vlade.

Ministarka za energetsku tranziciju Anjes Panije-Runašer takođe je ukazala na znake opšteg poboljšanja sa snabdevanjem benzinskih pumpi u zemlji, ali je dodala da je situacija u regionu Pariz/Il de Frans i dalje teška.

“Činimo sve što možemo da obezbedimo poboljšanje situacije”, rekla je ona za francuski radio.

Energetska kompanija EDF, nad kojom francuska vlada sprovodi proces potpune nacionalizacije, takođe je pogođena štrajkovima u njenim nuklearkama.

Francuski nacionalni operater energetske mreže RTE upozorio je u utorak da bi nastavak štrajkova u EDF-u mogao da ima “teške posledice” po snabdevanje zemlje električnom energijom tokom predstojeće zime.

Ministarka Panije-Runašer je navela da je EDF i dalje u pregovorima sa sindikatima i da pokušava da reši spor, prenosi Rojters.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /