in

Radovi u Makiškom polju biće završeni šest meseci pre roka, prva linija metroa za četiri godine

Posle dve i po godine pripremih radova, na 72 hektara Makiškog polja završava se prva faza plana izgradnje beogradskog metroa. Nasuto je više od milion i po kubika peska i drobljenog kamena, a teren izdignut za oko 3 metra.

“Šest meseci ranije od planiranog roka završićemo prvu fazu radova. Trudićemo se da što pre započnemo i drugu fazu na izgradnji depoa”, obećava Liu Šaokvan iz kompanije “Pauer Čajna”.

Da bi se u realizaciju tog plana i krenulo, sa kineskim partnerima potpisan je aneks ugovora. Depo će imati šest zgrada, iz operativnog centra upravljaće se vozovima. Prva linija sa 21 stanicom povezaće Železnik i Mirijevo. To naselje i Zemun spojiće druga linija sa 24 stajališta.

“Ono što je važno je što ćemo mi ove godine početi da radimo i prvi deo beogradskog gradskog voza, što će sa Beogradskim metroom omogućiti da se napravi takav sistem prevoza da njegov najveći deo, odnosno oko 80 odsto, 2030. godine bude šinski prevoz, što znači da će građani brzo i lako moći da se prevoze sa jednog kraja grada na drugi”, objašnjava ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

“Polako ali sigurno, kao što smo obećali, Makiško polje postaje jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope. Osim lokacije gde gradimo EXPO, novi nacionalni stadion, ovo su dve tačke koje se potpuno menjaju i koje, ne samo kroz rast i razvoj, doprinose rastu BDP-a već, menjaju izgled Srbije i Beograda”, naglašava ministar finansija Siniša Mali.

Očekuje se da prva linija beogradskog metroa bude gotova 2028. godine. Dve godine kasnije i druga.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /