in

Raketa Angara A5 napokon lansirana sa kosmodroma Vostočni

Lansiranje je izvedeno prema planu u 12.00 časova po moskovskom vremenu, prenela je agencija RIA Novosti.
Nakon 12 minuta i 26 sekundi gornji stepen Orion se odvojio od trećeg stepena rakete, nakon čega će u orbitu lansirati probni teret.

Prvo lansiranje ove rakete iz Vostočnog prvobitno je bilo zakazano za 12.00 po moskovskom vremenu 9. aprila, ali je dva minuta pre lansiranja, ono otkazano. Uzrok je bio kvar na sistemu za dopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice. Lansiranje je pokušano i juče, ali se situacija ponovila.

Kako je novinarima rekao generalni direktor Državne kosmičke korporacije Roskosmos Jurij Borisov, ovoga puta raketa nije lansirana zbog kvara sistema kontrole pokretanja motora. Danas je Državna komisija odobrila punjenje goriva i lansiranje rakete u 12.00 časova po moskovskom vremenu.

Infrastruktura za lansiranje raketa Angara na kosmodromu Vostočni je u izgradnji od 2018. godine. Ranije su bile lansirane tri teške rakete Angara sa kosmodroma Pleseck, a od 2016. je sa kosmodroma Vostočni lansirano ukupno 16 raketa klase Sojuz-2.1a i Sojuz-2.1bAutorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /