in

Разговори о добровољном служењу војног рока и војном позиву на ФТН

Доктор Дејан Терзић један је од неколико хиљада младих који су се пријавили за добровољно служење војног рока.

Одмах након завршених студија одлучио је да се пријави за школу резервних официра јер сматра да кроз то искуство треба да прође свака млада особа.

“Упознајеш много разних пријатеља, добијаш много веће стручне вештине као и, например, из мог личног искуства. Војностручно оспособљавање ми је донело много искуства што се тиче моје струке, тако и војне обуке и тако сам на неки свој начин употпунио своју личност и спознао самог себе”, објашњава др Дејан Терзић, стоматолог

У последњих неколико година интересовање младих за добровољно служење војног рока све је веће, а посебно охрабрује податак да је међу њима све више припадница лепшег пола.

Професор Марко Векић са Факултета техничких наука у Новом Саду тврди да послодавци чак врло цене људе са војним искуством.

“Зато што их сматрају прилично одговорним, сматрају да имају осећај дужности и да су усмерени ка остварењу циљева. Из тих разлога заправо исти квалитети су потребни за официра као и за цивилну службу”, додаје професор Векић.

Служење војног рока код нас је на добровољној основи од 2011. године. До тада, војска је била обавезна за све пунолетне грађане.

војни, рок, војни, позив, фтн

Циљ промоције јесте да се заинтересовани упознају са свим погодностима која војска нуди.

“Центар Министарства одбране Нови Сад је ту да свим младим момцима и девојкама који имају 19 година и старијим до 30. године, да да све потребне информације и припреми их на један брзи и квалитетан начин упути на војностручно оспособљавање за резервне официре, односно на добровољно служење војног рока са оружјем”, подсећа потпуковник Драган Димоски.

Овог месеца сличне промоције одржаће се у Бачкој Паланци и Србобрану. Сви заинтересовани кандидати који имају од 18 до 30 година а желе да се пријаве за добровољно служење војног рока то могу учинити у неком од центара Министарства одбране.