in

Razvoj veštačke inteligencije kod nas (AUDIO)

Razvoj veštačke inteligencije kod nas (AUDIO)

NOVI SAD –

Srbija je prva zemlja u širem regionu i 26. u svetu koja је imala Strategiju razvoja veštačke inteligencije. Nosilac razvoja te oblasti, Institut za veštačku inteligenciju, ovih dana obeležava tri godine postojanja. O razvoju veštačke inteligencije u našoj zemlji i projektima Instituta, za Radio Novi Sad govorio je naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Dejan Mirčetić.

vestacka, inteligencija1

Obeležavamo 3 godine našeg postojanja, za to vreme došlo je do velikih promena u oblasti veštačke inteligencije. Svedoci smo razvoja velikih jezičkih modela koji su dostupni svima, između ostalih i ChatGPT koji je znatno olakšao naše svakodnevne poslove, ovaj chat se koristi i za obično postavljanje pitanja nekim chat botovima ali i za programiranje, objašnjava Dejan Mirčetić.

Moram da pohvalim našu državu koja je prepoznala značaj veštačke inteligencije kao tehnologiju budućnosti, i pomaže razvoj iste, kroz doprinose za razvoj Instituta za veštačku inteligenciju. Što se tiče upotrebe veštačke inteligencije u privredi, tu zapažamo blagi otpor, i bojažljivost kao posledicu ne shvatanja te tehnologije, i strah da bi ona mogla u velikom broju sektora za zameni ljudski faktor, dodaje naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju.

Opširnije u audio zapisu:

  Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /