in

Реконструкција српске православне цркве у Кулпину приводи се крају

Црква Вазнесења Господњег у Кулпину ускоро ће добити нови изглед. Од како су њени ктитори породица Стратимировић ово место населили са 200 српских породица из Херцеговине, црква никад у потпуности није била реновирана.

,,Ми смо прошле године имали једну несрећу да је усред олује у јулу месецу нама пао крст са храма, са торња и тај пад као што после Великог петка долази васкрсење, тако да и после ове наше трагедије, несреће, десило се васкрсење наше парохије“, рекао је парох Зоран Регодић.

До сада је потпуно реконструисана купола, уграђена електрична мрежа и постављен нови крст. Осим тога биће обновљен под, фасада и кров. Приликом обнове куполе коришћен је булат-позлаћени прохром, па су за ту намену ангажовани стручњаци из Русије и Украјине.

,,За мене је посебно величанствено њихов труд и љубав како су они приступили том једном богоугодном делу као што је реконструкција наше светиње, показавши да нису жалили ни труда, у најхладнијим данима су дошли, радили су до касно увече што су и парохијани могли да буду сведоци“, рекао је парох Зоран Регодић

Парох Регодић се нада да ће за неколико месеци, по изгледу јединствена црква у региону, бити отворена за све вернике.